Saopćenje koordinacije boračkih udruženja: U čijem interesu radi VSTV?

297

Tragom informacije o ustupanju srbijanskom udruženju svih predmeta ratnih zločina, Koordinacija boračkih udruženja općine ilijaš, saopštenjem se obraća javnosti i VSTV Bosne i Hercegovine.

– Visoko sudsko i tužilačko Vijeće BiH je formirano kako bi nadgledalo i koordiniralo rad Tužilaštava i Sudova u BiH i tako zajamčili ista prava svim građanima, institucijama, udruženjima i drugim u BiH. VSTV BiH, dakle nije formirano da brine o pravima građana, institucija i udruženja u drugim državama, pogotovo ne onim u kojima se nalazi veliki broj zločinaca, bilo da su oni rezidenti u toj državi ili su kao građani BiH tamo našli sigurno utočište.

Odluka VSTV-a da udruženju te druge države dostavi sve predmete o ratnim zločinima govori da ovo Vijeće više brige vodi o pravima drugih nego svojih građana. Zato jer VSTV predmete o ratnim zločinima nije dostavljalo i ne dostavlja bosanskohercegovačkim udruženjima, ali je, eto, našlo za shodno da to učini prema udruženju iz susjedne zemlje, koja, kojeg li paradoksa, upravo skriva ratne zločince i relativizira počinjene ratne zločine.

Pitamo VSTV;

– Zašto je godinama skrivala i još skriva podatke o zločincima koji su počinili zločine u ilijaškim naseljima Lješevo, Luka, Kadarići, Srednje, ili u našem košiluku: Tihovićima, Planjinoj kući, Bunkeru, motelu „Kon Tiki“? Zašto nema podataka o stotinama zločinaca u stotine počinjenih zločina u Istočnoj Bosni, Krajini, Posavini..?

– Zašto je važnije da takve podatke ekspresno dobije udruženje u Srbiji nego da ih na bilo koji način i bilo kada dobiju udruženja u BiH?

– Šta ima za cilj ovakav postupak VSTV?

– Ko je taj ili ko su ti koji na ovaj način pokazuju „nezavisnost“ VSTV-a?

– Da li ovo znači da će VSTV ubrzo na isti način dostaviti podatke o zločinima i zločincima i udruženjima u BiH?

Zato tražimo od svih nivoa vlasti u BiH da organizuju tematske sjednice zakonodavnih tijela vlasti u vezi ovakvog rada VSTV-a.

Do tada, ostaje nam da se s pravom pitamo: u čijem interesu radi VSTV?