subota, 9. decembar 2023 / 25. džumade-l-ula 1445

SAFF

Šarović poručio vlastima RS-a: “Sada vam se ne gadi izvoz mesa u Tursku i saradnja sa Ankarom”

Facebook
Twitter
WhatsApp

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Mirko Šarović izjavio je danas za BN televiziju da Vlada Turske priprema tender za uvoz mesa iz BiH, te da poljoprivrednici mogu računati da će izvoz biti nastavljen. Ministar Šarović spreman je da se sastane sa nezadovoljnim poljoprivrednicima, ali poručuje da njima treba da pomognu i oni koji su osporavali posao sa Turskom, dok im se sada „ne gade“ pare iz Ankare.

“Zbog promjena u svojoj vladi Turska je kasno raspisala prvi polugodišnji tender za uvoz mesa, ali prema informacijama koje mi imamo, to će biti završeno do polovine aprila”, kaže ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Mirko Šarović. On dodaje da je tender za uvoz termički obrađenog mesa Turska već završila i u toku je procedura izbora najboljih ponuđača među kojima su i četiri kompanije iz BiH.

“Ono na čemu sada radimo su pregovori da umjesto godišnjih kvota za izvoz goveđeg mesa, postignemo višegodišnji sporazum o slobodnoj trgovini sa Turskom, kako naše kompanije ne bi morale da čekaju raspisivanje tendera u Turskoj. To bi za poljoprivrednike bila najbolja varijanta i uvjereni smo da će takav sporazum biti postignut u toku ove godine”, ističe Šarović u izjavi za BN televiziju i dodaje da se sada tek vidi koliko je ovaj izvozni posao važan za sve poljoprivrednike u BiH, te koliko su štete nanijele zloupotrebe koje su u tom poslu napravljene u proteklim mjesecima.

“Istraga i procesuiranje odgovornih za melverzacije u vezi sa izvozom mesa u Tursku, koje su oštetili domeće proizvođače, sada su u rukama SIPE i Tužilaštva BiH. Ministarstvo im je dostavilo sve informacije do kojih su došle naše inspekcije u vezi sa tim slučajevima. U eliminaciju takvih pojava, ali i pomoć poljoprivrednicima moraju se uključiti sve nadležne institucije, prije svega entitetska i kantonalna ministartva poljoprivrde”, kaže Šarović i ističe da poljoprivrednici mogu računati na Ministarstvo na čijem je on čelu, ali da se mora voditi računa o nadležnostima.

“Nismo ovlašćeni, niti želimo da se miješamo u poslove Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske. Ostavljam kolegi Mirjaniću da traži odgovarajuća rješenja. Ako se iko zalagao za ovaj posao sa Turskom i za ovo Ministarstvo to sam ja, dok su neki nažalost bježali od toga. Sada im se ne gadi izvoz mesa u Tursku i saradnja sa Ankarom, a ranije su svašta govorili i ‘bacali drvlje i kamenje’ na ovaj aranžman. Sada vidimo kako se situacija promijenila”, podsjeća Šarović i dodaje da je spreman da se sastane sa uzgajivačima goveda iz Semberije koji najavljuju proteste.

(BN, Slobodna Bosna)

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA