Saudijska Arabija predstavlja aplikaciju za nadzor hutbi i precizno mjerenje dužine namaza

1179

Piše: Abdullah Nasup

Saudijski ministar za vjerska pitanja Abdullatif Aluš-Šejh, najavio je da će njegovo ministarstvo uskoro predstaviti aplikaciju za mobilne telefone koja omogućava nadzor hutbi i vremena trajanja namaza.

Saudijski list el-Menatik (http://almnatiq.net) navodi da je Aluš-Šejh rekao kako će ova aplikacija omogućiti u sekundu precizno mjerenje vremena trajanja hutbe i namaza. On je tokom posjete istočnim dijelovima Kraljevine Saudijske Arabije, također, kazao: “Postoji grupa koja je ustala protiv nas, koji su zalutali ili zavedeni. Oni su povukli našu omladinu u zlo, a sada borave u luksuznim kućama, voze skupocjene automobile i njihovi bankovni računi su puni novca od zekata i priloga.”

Aluš-Šejh se zakleo da će svakoga za koga sazna da zloupotrebljava minber spriječiti u tome „da bi se spriječilo njegovo zlo i zlo onih koji ga podržavaju.“

Saudijski ministar je, također, rekao da je ministarstvo spremno „da se okoristi daijama koji ne rade u ministarstvu, ali pod uslovom da se nisu ukaljali ideologijama haridžija, hizbijaca (partijaca) i ihvanija.“

Saudijski ministar za vjerska pitanja izrazio je mišljenje da je dava postala predmet kojim se bave oni koji nemaju mjesta na tom polju i da su takvi „donijeli nesreću našoj i susjednim zemljama. Kroz to su ubačene neke daije, svejedno jesu li bili svjesni ili ne, što je, nesumnjivo veliko zlo. Vjera je prostrana onima koji žele dobro, a tijesna onima koji žele zlo.“, zaključio je saudijski ministar.

Saudijske vlasti su prije nekoliko mjeseci službenim putem objavile aplikaciju „kulluna emn“ (svi smo služba sigurnosti) kako bi tim putem svi građani službama sigurnosti mogli prijaviti svaku osobu ili profil na društvenim mrežama koji „šire smutnju ili propagiraju ono što je štetno za sigurnost zemlje“.