Saudijski tužilac zatražio smrtnu kaznu i za šejha Auda el-Karnija

1660

IslamBosna.ba– Državni tužilac Saudijske Arabije pozvao da se poznatom alimu Audu el-Karniju izrekne smrtna kazna, prenijeli su saudijske grupe za ljudska prava.

El-Karni, akademik i pisac, je treći alim koji bi se mogao suočiti sa istom kaznom u istoj sedmici.

Uhapšen je u septembru 2017. godine zajedno sa Ali el-Umerijem i Selmanom el-Audom, a za obojicu tužilac je ranije ove sedmice predložio izricanje smrtne kazne.

Vjeruje se da su trojica alima uhapšena uglavnom zbog toga što nisu podržavali politiku prijestolonasljednika Muhammeda bin Selmana prema susjednom Kataru, koji se već više od godinu dana nalazi pod blokadom Saudijske Arabije i njezinih saveznika u Zaljevu zbog navodne podrške ‘terorizmu’.

Oni su također nezavisni alimi sa velikim brojem sljedbenika među saudijskom i arapskom omladinom.

Sarah Leah Whitson, izvršna direktorica Human Rights Watch-a za Bliski istok i Sjevernu Afriku, kaže da je smrtna kazna kontradiktorna samoproglašenom programu reformi saudijskog prijestolonasljednika.

“Poziv saudijskog tužioca na izricanje smrtne kazne nad trojicom dobro poznatih učenjaka dio je osnovni i sastavni dio vladine agresivne kampanje upotrebe svojih grubo formulisanih zakona da bi ušutkala svoje građane, naročito one koji se usude pozivati na reforme”, kazala je ona.

“Ovi konkretni slućajevi naglašavaju kako vlada provodi svoj vlastiti ekstremistički, netolerantni program pod apsurdnom krinkom ‘umjerenog islama’.

Prije hapšenja, el-Auda je objavio poziv za pomirenje između Saudijske Arabije i Katara.

U junu prošle godine, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrein i Egipat su prekinuli veze s Katarom optužujući ga za ‘podršku terorizmu’. Oni su također zatvorili kopnene, pomorske i zračne linije te protjerali građane Katara.

U Saudijskoj Arabiji pogubljenja, uglavnom odsijecanjem glave, se obično dešavaju nakon što odluku potvrdi kralj, u ovom slučaju, kralj Selman.

Datum konačne presude za trojicu alima još nije objavljen, zbog tajne prirode suđenja.

Saudijska Arabija je prema podacima Amnesty Internationala prošle godine pogubila najmanje 100 osoba.

IslamBosna.ba