SDA: Neće Dodik odlučivati gdje će biti izmješteni migrantski centri

0

Stranka demokratske akcije (SDA) osudila je “licemjerne izjave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika po pitanju migrantske krize, koje očigledno imaju za cilj samo produbljenje ovog problema”.

– Dodik je duži period deklarativno zagovarao rješavanje migrantske krize, a istovremeno na političkom planu radio je sve da blokira bilo kakvo rješenje. To pokazuju i njegove posljednje izjave, u kojima se protivi izmještanju migrantskih centara iz urbanih područja USK, pri tome šireći teorije zavjere i međunacionalnu mržnju – piše u saopćenju SDA.

Kako se navodi, Dodikov jedini cilj jeste da usmjeri težište migrantske krize isključivo na urbane centre s bošnjačkom većinom, kako bi ih destabilizirao i njihovim građanima napravio sigurnosni problem i otežao život.

– Nedopustivo je da se, umjesto sigurnosnih, koriste etnički i politički kriteriji i da se teret migrantske krize usmjerava isključivo prema urbanim centrima USK u kojima većinom žive Bošnjaci. Bošnjaci nisu pozvali migrante da dođu u BiH, već EU, i odgovornost za rješavanje ovog pitanja imaju svi u državi BiH u saradnji sa EU, a ne samo općine s bošnjačkom većinom – saopćili su iz SDA.

Neodržive su i teze da je Ministarstvu sigurnosti po ovom pitanju potrebno odobrenje općinskih ili generalno nižih nivoa vlasti ili odobrenje lokalnih zajednica, pa čak i pojedinih sela. Postavili su pitanje jesu li za postojeće migrantske centre u USK postavili kao uvjet odobrenje lokalnih vlasti ili građana Bihaća, Kladuše i drugih gradova.

– Državne institucije nadležne za ovo pitanje, a ne Dodik, moraju donijeti odluke o rasporedu migrantskih centara, na temelju sigurnosne analize i profesionalnih kriterija, što znači da migrantskim centri ne mogu biti u gradskim područjima kao što nisu nigdje u Evropi – kazali su iz SDA.