SDA Sarajevo: Ni kad je Konaković bio premijer, ni poslije, KS nije finansirao nastavu u Konjević Polju

856

Izjave u medijima i napisi na društvenim mrežama Elmedina Konakovića, predsjednika Naroda i pravde, ne bi zavređivali pažnju Stranke demokratske akcije da Konakoić bezočno, po ko zna koji put, očajnički ne pokušava obmanuti javnost, navodi se u saopćenju Kantonalnog odbora SDA Sarajevo.

-Konaković optužuje SDA da je “djecu iz Konjević Polja izbacila iz Budžeta Kantona Sarajevo” i da će ih njegova “šestorka” vratiti jer se oni brinu o povratnicima. Prava je istina, koju Konaković svjesno prikriva, da je nastava povratničke djece u Konjević Polju u periodu od 2014. do 2018. finansirana sredstvima Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica FBiH i sredstvima Ministarstva za obrazovanje FBiH, koje vode ministri iz SDA, u ukupnom iznosu od 1.129.450, KM za navedeni petogodišnji period, a Kanton je za ovaj projekat samo prebacivao novac na osnovu potpisanog sporazuma. Dakle nikada, ni u vrijeme kada je Konaković bio SDA premijer, u Budžetu Kantona Sarajevo nije postojala budžetska pozicija za ovu namjenu. Laž je očigledna, pa i ako je od Konakovića, previše je.

Također, ne navodeći nijedan argument Konaković tvrdi kako je SDA svojom politikom doprinijela etničkom čišćenju Sarajeva. Zato ga pozivamo da odgovori javnosti da li je i on i na koji način učestvovao u tom etničkom čišćenju jer je bio istaknuti funkcioner SDA, koja mu je u proteklih osam godina povjerila ulogu šefa stranačkog kluba u Skupštini, a nakon toga i najodgovorniju – funkciju premijera Kantona Sarajevo – navodi se u saopćenju Kantonalnog odbora SDA Sarajevo.