Sirijsko – saudijski prijedlog: Sigurnosnu zonu na sjeveru Sirije treba nadgledati deset hiljada arapsko-kurdskih boraca

879

Sirijski opozicionar blizak Saudijskoj Arabiji predlaže da sigurnosnu zonu na sjeveru Sirije nadgelda deset hiljada arapsko-kurdskih boraca.

Arapski list Asharq Alawsat, pozivajući se na neimenovani diplomatski izvor jedne od zapadnih zemalja, piše kako je sirijski opozicioni vođa Ahmed el-Džerba, blizak Saudijskoj Arabiji i poznat po snažnoj opredjeljenosti za sekularizam, iznio prijedlog da sigurnu zonu na sjeveru Sirije kontroliraju oružane snage od deset hiljada ljudi koje će biti sastavljene od sirijskih Kurda i Arapa sa tog područja.

Prema pisanju lista, Džerba je svoj prijedlog iznio američkim i turskim zvaničnicima, te bivšem vođi iračkog Kurdistana, Mesudu Barzaniju.

Washington i Ankara će uskoro, očekuje se, dogovoriti posljednje detalje o uspostavljanju sigurne zone na sjeveru Sirije, koja bi trebala ići u dubinu od 28 do 32 kilometra od sirijsko-turske granice. Turska strana zahtijeva da se iz tog područja povuče sedam hiljada kurdskih separatista YPG-a, zatim da se iz područja povuče svo teško naoružanje, te da se zatvore sve vojne baze SAD-a i drugih stranih zemalja (Francuska na području ima svoje vojne baze).

List navodi da je prijedlog Ahmeda Džerbe prihvaćen, te da se razgovara o mogućnosti da se navedeno područje stavi pod kontrolu sirijski pešmergi koje su obučavane u Iraku, te Elitnih snaga, jedinice sirijskih Arapa, koja je odana Džerbi.

S druge strane kurdski separatisti iz YPG-a nastavljaju razgovore sa Rusima i Asadovim režimom, kako bi se dogovorili o odnosima nakonameričkog povlačenja. Ranije je ruska diplomatija predložila primjenu Sporazuma iz Adane o zajedničkoj tursko-sirijskoj borbi protiv terorističkih grupa unutar Sirije, na temelju kojeg Turska ima pravo na ograničenu vojnu intervenciju unutar sirijskog teritorija.

Prostor na kojem Turska želi da uspostavi sigurnu zonu je jedan i po puta veći od površine Libana i proteže se od istočne obale Eufrata do iračke granice.

Ovaj prijedlog koji je iznio Ahmed Džerba je pokušaj da se popuni praznina nastala usljed sudara interesa različitih političkih aketara u Siriji i nime bi se mogla prevazići glavna neslaganja između Ankare i Washingtona u vezi uspostave sigurne zone na sjeveru Sirije.