Šokantan sukob Davutoglua i Erdogana

406

Izvori iz turske vladajuće AK partije saopćili su da je završen sastanak Izvršnog odbora ove partije, koji je poče danas, nešto oko 12 h po lokalnom vremenu.

Na sastanku koji je trajao nešto oko 40 minuta, donijeta je odluka da se vanredni kongres partije održi 22. maja, gdje će se birati novi predsjednik stranke, nakon što se aktuelni premijer i predsjednik AK partije, Ahmet Davutoglu povukao sa te funkcije.

Davutoglu je sinoć imao hitan sastanak sa predsjednikom Erdoagom, koji je potrajao sat i četrdeset minuta, nakon kojeg je donio odluku da se povuče sa čela vladajuće partije.

Savjetnik turskog predsjednika Džemil Irtem, saopćio je jutros da ne očekuje da će doći do novih parlamentarnih izbora nakon što vladajuća AK partija izabere novog lidera na svom vanrednom kongresu.

Sjednica IO AK partije trebala je početi jutros u 11 h po lokalnom vremenu, ali je kasnila zbog dolaska premijera Davutoglua i počela je u 12:10.

Premijer je, kako pišu turski mediji, otkazao i svoju posjetu Bosni i Hercegovini, koja je bila planirana za petak i subotu, gdje je trebao prisustvovati otvorenju obnovljene džamije Ferhadije u Banjaluci.

Islambosna.ba