Spriječena diverzija: Direktor Arhiva BiH pokušao dio građe prenijeti iz Sarajeva u Banju Luku

4567

 Izvor: Faktor.ba

U toj je nakani direktora, kako nam je ispričao jedan od radnika Arhiva, spriječio njegov zamjenik Šimun Novaković. On je, kako nam je potvrđeno, od direktora tražio da se očituje na osnovu je kojeg zakona izdao radnicima naredbu da utovare 70-ak kutija arhivske građe u njegov službeni automobil, koji je parkirao pred sporedni ulaz u zgradu.

“Direktor Vržica je, vidjevši da nema kud, odlučio prihvatiti sugestiju svoga zamjenika te vratiti svu građu u Arhiv, tako da ipak ništa nije izneseno”, rekao je sugovornik portala Faktor.ba.

Dodaje kako su radnici Arhiva RS mogle tražiti dozvolu da kopiraju ovu građu, ali da iznošenje originalnih dokumenata nije dozvoljeno, pa je stoga Vržicin pokušaj protivzakonit.

Odgovor smo potražili i od direktora Vržice, ali on nije bio previše raspoložen za razgovor. Rekao je tek da ništa od građe nije odneseno, ali nije želio direktno odgovoriti na upit je li i po kojem osnovu naredio da radnici utovare arhivsku građu u njegov automobil.

“Tu je riječ o jednom malom dijelu arhivske građe koji je vezan za Vrbasku banovinu. Ona bi trebala biti u Banjoj Luci, gdje je i nastala, no ostaje da se vidi na koji način ćemo to napraviti”, naveo je Vržica u razgovoru za naš portal.