Srpska pravoslavna crkva suspendovala sveštenika jer je dozvolio da se napravi šiijski mesdžid u crkvi

4417

Na web stranici Srpske pravoslavne crkve je saopćeno da će suspenzija sveštenika trajati dok se temeljnom istragom utvrdi kako se to dogodilo.

SPC navodi i to da je drugom crkvenom službeniku povjereno da preuzme sve administrativne i bogoslužbene dužnosti.

“Bez predrasuda i osuđivanja, no svjesni ozbiljnosti prestupa koji se desio kao rezultat lošeg upravljanja crkvenom imovinom od strane onih kojima je to povjereno, u ovom slučaju parohijskog sveštenika, protojerej-stavrofor Čedomir Videkanić suspendovan je sa svih bogoslužbenih i administrativnih funkcija u parohiji Svetog arhiđakona Stefana u Kizborou i Melburnskom namjesništvu Mitropolije australijsko-novozelandske”, stoji na stranici SPC.

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi dalje obrazlažu kako ono što je sveštenik uradio nije dozvoljeno.

“Uz dužno poštovanje za sve vjere i njihove vjernike, podrazumijeva se da je po Svetim Kanonima Pravoslavne Crkve zabranjeno obavljanje vjerskih obreda drugih vjerskih tradicija u našim crkvenim i sa crkvom povezanim prostorima. Osim toga, pravoslavni hrišćani su kanonski obavezni ponovo osveštati takva mjesta. Toga radi sutra, 6. novembra u 13:00 sati, dole potpisani, zajedno sa prisutnim sveštenstvom i vjernim narodom, obavit će obred osveštavanja sale u Crkvenoj opštini Sveti arhiđakon Stefan”, navodi se u saopćenju.

Screenshot_11