Sud u Austriji kaznio navijače Dinama zbog ustaških simbola

618

Grupa navijača zagrebačkog „Dinama“ osuđena je pred sudom u austrijskom Salzburgu, jer su 2015. godine, nakon nogometnog slavlja u Halleinu mahali ustaškim zastavama, pjevali ustaške pjesme, a nekoliko mladića je podiglo ruku kao što su to radile ustaše, identično nacističkom pozdravu, objavio je Der Standard, prenosi Patria.

List navodi da je sedam osoba osuđeno na uslovne kazne između šest i 15 mjeseci, četvero koji su bili maloljetni u činjenu dijela nisu osuđeni nego im je određen rehabilitacioni program – moraju posjetiti koncentracioni logor u roku od jedne godine dok su tri lica puštena na slobodu jer su ubjedili sudiju da nisu imali pojma o Hitlerovom pozdravu.

“Ovo je definitivno presedan “, rekao je istraživač Dario Brentin za Standard , napominjući da bi odluka mogla imati utjecaja „na godišnji sastanak Hrvata u Bleiburgu.“ On je podsjetio na sporno veličanje ustaškog režima na Bleiburgu, ali je rekao i to da do sada nije bilo pravnog osnova za kažnjavanje, što bi se nakon presude Dinamovim navijačima moglo promijeniti.

Agencije