U Puli predstavljen narativ i otvorena izložba o Ahmićima: PRIČA O 48 SATI PEPELA I KRVI

787

U prostoru SENSE centra za tranzicijsku pravdu na Danteovom trgu danas je predstavljen interaktivni narativ i otvorena izložba koja se bavi pokoljem civila u selu Ahmići i Lašvanskoj dolini u Bosni i Hercegovini 16. travnja 1993. od strane bosanskih Hrvata, pripadnika vojske. Naziv je „Ahmići: 48 sati pepela i krvi“, a sudac Carmel Agius, predsjednik Rezidualnog mehanizma za međunarodne sudove, koji je sljednik haškog tribunala za ratne zločine istaknuo je da će kroz ovu izložbu žrtve biti upamćene, a njihove priče sačuvane.

– Vi koji ste došli pokazali ste da ste na strani istine i pravde, poručio je okupljenima Alem Ahmić u ime žrtava masakra, a video porukom obratio se i Adnan Zec, također iz Ahmića, koji je detaljno opisao kako je uspio preživjeti masakr.

– Ljudi koji su ubijeni bili su krivi zato što su bili Bošnjaci, odgovornih je puno, a samo su neki krivci kažnjeni, a jedan od najodgovornijih je međunarodna zajednica, rekao je bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić koji je bio i predsjednik prve Vlade u demokratskoj Hrvatskoj te kasnije predstavnik Hrvatske u predsjedništvu SFR Jugoslavije koja je tada brojala zadnje dane.

On se prisjetio kako je počela pobuna srpskih separatista u Hrvatskoj, kako su se dogovarali bivši hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i srpski predsjednik Slobodan Milošević te kako je podijeljena Bosna.

– Poslije Vance-Owenovog plana počinje etničko čišćenje kakvo se ne može zamisliti u Europi. Nitko od nas nije vjerovao da će se ovakvi zloćini događati, takvih brutalnosti ima malo na svijetu, kaže Mesić kojeg jako ljuti što Dario Kordić koji je za zločin u Ahmićima osuđen na 25 godina zatvora, te je pušten nakon što je odslužio dvije trećine kazne, danas obilazi katoličke crkve i drži govore dok mu biskup Košić ljubi ruke „kao da se radi o nekom svecu“. Prisutne je u ime Grada Pule pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Tiziano Sošić, a u ime SENSE centra Mirko Klarin.