Vučić nakon sastanka sa Baidenom: Veoma sam zabrinut zbog moguće destabilizacije u regionu

492

Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden poručio je tokom posjete Beogradu da je Srbija ključ napretka regije.

Obraćajući se na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, Biden je kazao kako on i predsjednik SAD-a Barack Obama cijene vodstvo koje je Vučić pokazao u veoma teškim i izazovnim trenucima.

“Ponovit ću ono što sam rekao  – u zadnje dvije decenije sam gledao Hrvatsku, ali i ostale susjede, Kosovo, Crnu Goru, ostale zemlje u susjedstvu, kao ključne dijelove onoga što ja smatram da je potrebno Evropi da bude slobodna i ujedinjena. Srbija je ključni element toga. Ako Srbija uspije politički, ekonomski, onda će cijela regija napredovati”, rekao je američki potpredsjednik.

On je dodao kako SAD podržava napredak Srbije na putu ka EU.

„Ovo je trenutak istinske prilike za Srbiju. Iz prve ruke smo svjedočili napretku koji je Srbija učinila u kratkom vremenskom periodu. SAD je posvećen podršci narodu Srbije tokom vašeg napretka u budućnosti….zato što je to u interesu SAD-a“, kazao je Joe Biden.

„Podrška jakom, demokratskom članstvu Evropske unije nije samo u interesu Srbije, već i u interesu Evrope, koja je cijela, slobodna i u miru. Zajedno, stalno radimo kako bismo uveli promjene, kako bismo promijenili okolnosti i stvarnost. Srbija je pokazala napredak i vodstvo i to je od ključne važnosti za jugoistočnu Evropu“, rekao je Biden.

Biden je pozdravio Vučićeve napore za pomirenje u regiji, istakavši njegov odlazak u Srebrenicu da oda počast žrtvama na 20. godišnjicu genocida te kada je potpisao deklaraciju sa hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

Ekonomske reforme

„Već vidimo rezultate reformi koje je Vlada Srbije provela. Ekonomija raste i predviđa se još veći rast. Imate sve veće investicije, otvaraju se nova radna mjesta, a naše ekonomsko partnerstvo će nastaviti rasti“, ocijenio je on.

Joe Biden je čestitao Vučiću na otvaranju dva dodatna poglavlja tokom pregovora o pristupanju EU.

“Vladavina prava je okosnica svih uspješnih demokratija i veoma malo demokratija je uspješno ako nema ekonomskog napretka. Slobodni mediji i živo civilno društvo omogućavaju ljudima da smatraju da vlada radi. Sve to može pomoći zemlji da napreduje a vlade da budu odgovorne vladi kojoj služe”, smatra Biden.

Američki podpredsjednik je istakao da želi nastaviti raditi na bilateralnim odnosima sa Srbijom.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je u razgovoru sa američkim podpredsjednikom Joeom Bidenom stavio akcenat na unapređivanje odnosa između Srba i Albanaca, a predočeni su planovi u uspostavi bolje saradnje između Srbije i Albanije.

Vučić je istakao da će Srbija u skoroj budućnosti ugostiti neke od predstavnika sa Kosova, a cilj je „ostaviti prošlost i gledati u budućnost“.

„Stradalo je mnogo Srba i Albanaca, mislimo da imamo drugačiju budućnost ispred sebe, mislimo da možemo da se dogovaramo, a ne da se gledamo preko nišana“, rekao je Aleksandar Vučić.

SAD želi stabilan Balkan

Vučić je istakao da SAD želi miran i stabilan Balkan a Srbija će učiniti sve da tome doprinese.

„Od izuzetnog značaja je podrška SAD-a… Do sukoba se dođe vrlo lako, jedna iskra i mi smo svi ušli u haos. I zato moramo mnogo energije da posvetimo čuvanju mira i čuvanju stabilizacije“, kazao je Vučić.

Srbijanski premijer se zahvalio podršci američkih prijatelja na evropskom putu i obećao da će ispuniti obaveze koje se očekuju od Srbije.

„Sve što sam rekao, uz rast ekonomije, predstavlja vitalne srpske, nacionalne i državne interese i verujem da ćemo na tom putu imati podršku SAD-a“, zaključio je Vučić.

Bidena su na aerodromu dočekali predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i ambasador SAD-a u Srbiji Kyle Scott.

Svečani doček upriličen je u Palati Srbija, gdje su održani razgovori dvije delegacije te razgovori Vučića i Bidena.

Biden će razgovarati i sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država će posjetiti i Prištinu i tom oproštajnom balkanskom turnejom želi pokazati interes Sjedinjenih Američkih Država da zadrži utjecaj u regiji, javljaju američki mediji.

“Posjeta potpredsjednika podvlači želju Vlade SAD-a da održi utjecaj na Balkanu, dok Moskva radi na tome da u svojoj sferi zadrži Srbiju, koja je jedna od posljednjih preostalih bivših komunističkih saveznika Rusije u regiji”, ocjenjuje AP.

Američka agencija dodaje da Bidenova posjeta ističe i zabrinutost Washingtona zbog sporog tempa regionalnog pomirenja, sedamnaest godina nakon što je “zračna kampanja NATO-a na čelu sa SAD-om zaustavila srpsku ofanzivu na Kosovu”.

U vrhu agende tokom Bidenovih razgovora sa zvaničnicima u Beogradu, navodi AP, očekuje se da će biti neriješena ubistva braće Bytyqi po okončanju sukoba na Kosovu.

Bidenovu posjetu Beogradu prate izuzetne mjere osiguranja, pa će saobraćaj biti obustavljen tokom prolaska kolone američke delegacije.

Normalizacija odnosa Beograda i Prištine

Bidena na Kosovu očekuju susreti s predsjednikom Hashimom Thacijem i premijerom Isom Mustafom, prenosi Hina.

AP javlja kako se očekuje da će Biden u Prištini pozvati kosovske lidere da primijene sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine iz 2015. godine.

Američka agencija navodi da je Biden, koji je 1999. bio senator, snažno zagovarao zračnu kampanju NATO-a protiv Srbije  i da je jednom rekao kako je njegov rad na okončanju jugoslovenskih ratova bio jedan od “najponosnijih momenata” u njegovoj dugoj političkoj karijeri.

Biden će na Kosovu prisustvovati i ceremoniji imenovanja ulice u blizini američke vojne baze po njegovom pokojnom sinu, Beau Bidenu, koji je prošle godine preminuo od posljedica raka u 46. godini.

Beau Biden je 2001. bio privremeni pravni savjetnik za Kosovo.

Izvor: Al Jazeera i agencije