Yeni Šafak: Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati planiraju ugroziti sigurnost Turske

2372

Piše: Abdullah Nasup

Turski list Yeni Šafak piše o postojanju plana Saudijske Arabije i Emirata da ugroze sigurnost Turske, uz korištenje Iraka i Sirije. U članku objavljenom u srijedu turski list piše: „Zanimanje dvije zaljevske saveznice, Saudijske Arabije i Emirata, za Siriju i Irak intenziviralo se u posljenje vrijeme, i na ekonomskom, vojnom i političkom planu.“

List prenosi izjavu profesora Mahira Nekiba, predavača na Univerzitetu Cankaya i stručnjaka za Bliski istok: „Emirati već neko vrijeme intenzivno rade na tome da ostvare utjecaj u regiji, uključujući utjecaj u Iraku i Siriji. To je dio ličnog projekta princa Muhammeda ibn Zajeda koji se tiče promjene Bliskog istoka prema njegovoj viziji.“

Nekib smatra da je cilj Ibn Zajeda da ugrozi sigurnost Turske izazivanjem nestabilnosti na jugu te zemlje. Turski stručnjak je izrazio čuđenje zbog odluke novog iračkog predsjednika, Berhema Saliha, da njegova prva posjeta inostranstvu bude posjeta zaljevskim zemljama poput Saudijske Arbije i Emirata, umjesto Turske s kojom njegova zemlja graniči. Njegovi su ministri, također, više puta posjetili Emirate. Nekib ističe kako će zaljevske zemlje, naročito Emirati imati veći politički značaj u regiji ukoliko Irak i Sirija ostanu podijeljeni.

Yeni Šafak je prošle sedmice objavio kako postoje informacije o tome da su Saudijska Arabija i Emirati poslali kontingent svojih vojnih snaga na područje pod kontrolom kurdskih milicija na sjevero-istoku Sirije.

Prema pisanju turskog lista, ove snage se na tom području nalaze u sklopu američkih snaga.
Vijeće nacionalne sigurnosti Turske upozorilo je nedavno na „negativne posljedice koje će snositi oni koji ugrožavaju sigurnost Turske, potvrdivši da Turska neće dozvoliti da se silom ozakoni faktičko stanje podjele u Siriji.

U saopćenju vijeća kojim predsjedava turski predsjednik, rečeno je da će se nastaviti borba protiv svake prijetnje koja ugrožava živote i imovinu građana na južnoj granici Turske, a koja dolazi od terorističkih organizacija u Iraku i Siriji.
U završnom saopćenju je navedeno kako borbu protiv terorizma ugrožava to što neke zemlje i dalje odbijaju da organizaciju Fethullaha Gulena i PYD u Siriji tretiraju kao terorističke organizacije. Najvećom prijetnjom postizanju političkog rješenja u Siriji smatra se postojanje terorističkih organizacija istočno od Eufrata, navedeno je u saopćenju u kojem se još navodi: „Razmatrana je važnost primjene mape puta s ciljem da se ubrza formiranje ustavne komisije, koja će raditi pod supervizijom UN-a, kako bi se postiglo trajno rješenje u Siriji.“

U saopćenju je potvrđeno da će turske vojne snage nastaviti operacije protiv PKK-a u Iraku, koji predstavlja prijetnju po nacionalnu sigurnost Turske, uz naglašavanje da Turska podržava iračku vladu i narod u borbi protiv svih terorističkih organizacija, uključujući PKK i ISIL.