Abu Fager: Sisi želi da iskorijeni stanovištvo Sinaja

552

Piše: Abdullah Nasup

Nakon što je egipatski biznismen i umjetnik Muhammed Ali javno kritizirao Sisija i optužio njegov režim za niz slučajeva korupcije, kritike je putem društvenih mreža iznio i aktivist sa Sinaja Massaad Abu Fager.

Abu Fager je, inače, bio jedan od pedeset članova komisje za ustavne izmjene, koju je nakon  nakon Sisijevog puča formirao v.d. predsjednika Egipta Mensur Adili.

Abu Fager je rekao kako valja priznati da na Sinaju postoji problem terorizma, ali je kritizirao način na koji se režim odnosi prema tom pitanju, izrazivši mišljenje da se koristi prekomjerna sila i veliki broj vojnika, dok u stvarnosti režimu nije stalo da taj problem riješi. Istakao je da broj „terorista na Sinaju ni po najvećim procjenama ne prelazi 2.000“.

U video-obraćanju putem društvenih mreža Abu Fager je rekao da su se vođe sinajskih plemena još 2014. godine sastali sa šefom obavještajne službe za Sinaj, generalom Muhammedom Feridom et-Tihamijem, i ponudili da režim pomogne stanovnicima Sinaja da sami riješe problem grupa koje pronose ideologiju ISIL-a, ali da je general umjesto toga okupljenima održao lekciju o zavjerama koje se kuju protiov Egipta.

Abu Fager je svjedočio da je Ataullah Abu Barakat, vođa plemena Ermilat, za kojeg je kazao da ga je lično poznavao, prisustvovao spomenutom sastanku i da je pokušao uvjeriti predstavnike režima da stanovnici Sinaja mogu sami riješiti problem terorista, ali su, ustvrdio je Abu Fager, ljudi iz obavještajne službe pokušali da ga nagovore da postane njihov doušnik i da špijunira stanovnike Sinaja i dojavljuje obavještajnoj službi, ali je Abu Barakat to odbio i nedugo nakon toga je pronađen ubijen. Za njegovo ubistvo optuženi su pripadnici ISIL-a, ali vlasti nikad nisu ponudile dokaz za tu tvrdnju, istakao je Abu Fager.

Ono što se dešava na Sinaju, naveo je Abu Fager, pobuđuje sumnje da se ne radi o ratu protiv terorista, nego o ostvarenju određenih interesa u sklopu tzv. Pogodbe stoljeća, i otvaranju permanentne borbe u cilju zastrašivanja stanovnika Egipta da im prijeti opasnost od terorista.

Abu Fager se oštro obrušio na Sisija kazavši da „Sisi želi da iskorijeni stanovištvo Sinaja“ poručivši da mu to „nikada neće uspjeti“, te da trenutni vojni angažman vojske na Sinaju samo uništava resurse zemlje.

„Protjerivanjem stanovnika Sinaja ponavlja se scenario viđen u slučaju protjerivanja stanovnika Nube i njenog pražnjenja od njenih stanovnika, kako bi se Sinaj, u sklopu Pogodbe stoljeća, mogao prodati.“, rekao je Abu Fager.

On je govorio i o krijumčarenju robe iz Egipta u Gazu rekavši da je glavni organizator i osoba koja na tome najviše zarađuje Sisijev sin Mahmud.

Ono što posebno uznemirava stanovnike Sinaja i što smatraju dodatnim poniženjem, rekao je, jest što egipatske vlasti za svoje vojne aktivnosti na Sinaju angažiraju teške kriminalce koje dovode iz zatvora, a potom ih likvidiraju ili ih vraćaju u zatvore i ponovo koriste kad im zatreba.

Abu Fager smatra da su najveći gubitnici onoga što se dešava na Sinaju domicilni stanovnici, potom egipatska vojska čiji pripadnici svakodnevno ginu, podsjetivši na tvrdnje Muhammeda Alija da se stvarni broj poginulih vojnika krije, jer se najveć broj poginulih, koji su sirotinja, tajno i bez vojnih počasti šalje porodicama kojima se za šutnju plaća deset hiljada egipatskih funti.