Adem Zalihić: Za ubistvo našeg oca Alije, pripadnik HVO-a Luka Barišić osuđen samo na dvije godine zatvora

517

JOŠ JEDAN APSURD BH PRAVOSUĐA – KANTONALNI SUD HNK I SUDIJA DALIPAGIĆ NAGRADILI RATNOG ZLOČINCA.

“Naša agonija i traganje za ubicom našeg oca traje od datuma njegovog ubistva 30.06. 1993., dakle punih 28 godina!
Naime. toga dana je zbog vojnog poraza u Sjevernom logoru HVO izvršio odmazdu nad civilnim nehrvatskim stanovništvom Mostara na taj način što je sa svojim oružanim formacijama sproveo etničko čišćenje zapadne obale Mostara. Toga dana u popodnevnim satima svo civilno stanovništvo je pohapšeno i sprovedeno u logor na zloglasni Heliodrom. U toku tog zločinačkog poduhvata pripadnik vojne policije HVO-a, Luka Barišić, ubio je moga oca Aliju. Jedinu krivnju Alije Zalihića, koju je isticao Luka Barišić, prilikom izvođenja ubistva, a koje je počinio višestrukim udarcima kundakom puške u predio glave, jeste to što su mu sinovi pripadnici Armije Republike Bosne i Hercegovine”, napisao je Adem Zalihić povodom sramne presude Kantanalnog suda u Mostaru. Zalihić u nastavku iznosi informacije o opstrukcijama procesuiranja ovog zločina.

“Mi, njegova porodica, smo odmah nakon završetka rata počeli prikupljati materijale o tom događaju i predali ih u Kantonalno tužilaštvo, da bi po formiranju Suda BiH 2003. godine,  sav materijal bio prebačen u Tužilaštvo BiH, kojem je iz njima poznatih razloga bilo potrebno punih devet godina, od 2003. do 2012. da formira predmet. Nakon formiranja predmeta i saslušanja svjedoka, nekakvih provjera identiteta osumnječenih, od strane SIPA-e, ali i brojnih naših zahtieva i upita, Tužilaštvo ponovo predmet vraća kantonalnom tužilaštvu sredinom 2018. godine. Sve su to bili smišljeni potezi kako bi se dobilo na vremenu, kako bi porodica odustala ili svjedoci umrli, a slučaj zastario što se i desilo. Naime, moja majka i Zijo Kreso, kao neposredni svjedoci tih dešavanja su umrli prošle godine. Važno je ovdje istaći da Gordana Tadić, bivša glavna tužiteljica, rukovodi Posebnim odjelom za ratne zločine od februara 2014., a kojoj smo se u više navrata direktno obraćali po ovom pitanju bez uspjeha, kao i to da je prvi naš komšija Dragan Čović, aktuelni predsjednik HDZ-a BiH, komšija koji je u to vrijeme tražio od osuđenog ratnog zločinca Josipa Praljka da mu posuđuje zatvorenike za poslove u firmi Soko, gdje je bio direktor.
No i pored svih opstrukcija i smicalica istina nekako nađe put do javnosti, ovaj put zahvaljujući Kantonalnom tužilaštvu HNK-a, koje se ipak usuđuje uhvatiti u koštac sa ovim predmetom, ponovo ispituje svjedoke, i podiže optužnicu protiv osumnječenog Luke Barišića. Ali na žalost Kantonalni sud i sudinica Dalipagić osuđuje danas ubicu Luku Barišića, pripadnika HVO-a na, vjerovali ili ne, dvije godine zatvora, pravdajući to upravo time da je slučaj zastario, a što i jeste bio cilj dezavuisanja svih ovih godina od strane SIPA-e, i Posednog odjela za ratne zločine, na čijem čelu je Gordana Tadić.
Ipak, i pored ogromne boli za našim ocem, presretni smo da je istina izašla na svjetlo dana, da je ubica priveden pred lice pravde. Važno je ovo za Bosnu i Hercegovinu, važno je ovo za Mostar.


Istina je da smo mi Zalihići na gubitku, izgubili smo voljenog oca, ali dobila je Bosna i Hercegovina jer su pred njenim sudovima osuđeni upravo oni koji su boreći se protiv nje, ubijali nedužno, civilno stanovništvo Mostara. To je najveći poraz zločinaca”, navodi na kraju Zalihić.