petak, 18. novembar 2022 / 24. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Herceg-Bosna je fašistička tvorevina koja je u crno zavila i Bošnjake i Hrvate

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Prije 31 godinu proglašena je Hrvatska zajednica Herceg-Bosna. U Grudama 18.11.1991. donesena je odluka o formiranju Herceg-Bosne na čije čelo se stavlja Mate Boban, koji je ustoličen od Franje Tuđmana i Gojka Šuška. Ta fašistička tvorevina je donijela, osim Bošnjacima, i veliko zlo bosanskim Hrvatima …

Mate Boban, rođen u Grudama doušnik tajnih službi u SR Jugoslaviji, član komunističke partije, a dijete ustaše. Kriminalna biografija mu je omogučila dolazak na takvo mjesto. Čovjek bez karaktera, vjere i lica, u sami vrh Herce-Bosne dovodi sebi slične članove Komunističke partije Vladimira Šoljiča,Valentina Čorića,Peru Markovića,Branka Kvesića , Brunu Stojića i Jadranka Prlića, potpredsjednika posljednje komunističke vlade. Probrana ekipa došnika i poslušnika, koji će ispunjavti zločinačke ideje Franje Tuđmana i Gojka Šuška.

U februaru 1992. smijenjen je Stjepan Kjlujić sa mjesta predsjednika HDZ BiH i to je početak velikh zločina koji će činiti tvorci Herceg-Bosne. Dogovor, kako kaže Boban, “Sa braćom po Kristu” je odmah ostvaren i tako kreće uporedo agresija i Hrvatske i Srbije na Republiku BiH. Dogovori su česti na razini Karadžić- Boban koji očituju i sprovode želje Tuđman-Milošević, a s ciljem istrebljenja Bošnjaka uz prešutno odobravanje međunarodne zajednice. Uniformisana i dobro naoružana vojska od strane Franje Tuđmana sa oznakama HV i HVO-a sa jedne strane i JNA s druge strane su okupirale BiH. Bošnjacima je nametnuta totalna zabrana uvoza bilo kakvog naoružanja.

Vođeni izdajničkom politikom Franje Tuđmana prema Aliji Izetbegoviću, predsjedniku Predsjedništva Republike BiH , bojovnici HV-a I HVO-a su zauzimali dio po dio…

Istočna Bosna u plamenu, Sarajevo u plamenu, Prijedor, Brčko. Goražde, Višegrad, i onda najteži udarac, udarac kojeg je malo ko očekivao, izdaja. Franjo Tuđman u dogvoru sa Miloševičem je izdao Republiku Bosnu i Hercegovinu.
Srpska genocidana vojska i JNA na jednoj strani Bosne kolju, pale, siluju, ubijaju,genocidno čiste, a na drugoj strani HVO I HV isto ćine u Prozoru, Gornjem Vakufu, Jablanici, Mostaru, Stocu, Čapljini, Ahmićima, Stupnom Dolu.

Armija R BiH je sve izdržala i presudnim bitkama natjerala Franju Tuđmana da potpiše sporazum u Washingtonu 18.03 1994. godine, čime se potpuno gasi Herce-Bosna.
Zanimljivost ove fašističke tvorevine je da je njenim stvaranjem najviše izgubio Hrvatski narod u BiH. Zbog toga je Katolička crkva u BiH još u ljeto 1993. godine žestoko kritikovala zločinačku politiku Mate Bobana ,isto to čini Hrvatski katolički vrh na čelu s kardinalim Kuharičem.

Hag – posljedna stanica fašističkog vlaka HB

Žalbeno vijeće je utvrdilo da je postojao međunarodni oružani sukob u BiH i stanje okupacije, a potvrdilo je i postojanje hrvatskog udruženog zločinačkog poduhvata s ciljem etničkog čišćenja dijelova BiH. Žalbeno je vijeće utvrdilo da je pravilno utvrđeno da je Hrvatska provodila kontrolu preko lokalnih tijela u Herceg-Bosni što potvrđuje da je postojalo stanje okupacije.

Sukob između HVO-a i Armije RBiH od 1993. do 1994. godine bio je međunarodni sukob uz umiješanost Hrvatske. Većina zločina nad bošnjačkim stanovništvom Hercegegovine, a za koje su se teretili optuženi počinjeni su u okviru udruženog zločinačkog poduhvata u kojem je sudjelovao i dio političkog i vojnog vodstva Republike Hrvatske, uključujući i predsjednika Franju Tuđmana.

Cilj toga udruženog zločinačkog poduhvata, prema zaključcima Haga, bio je uspostava etnički čistog hrvatskog entiteta barem djelomično u granicama Banovine Hrvatske iz 1939. godine i njegovo pripajanje Hrvatskoj kako bi se ponovo ostvarilo ujedinjenje hrvatskog naroda u slučaju raspada BiH, odnosno da on postane nezavisna država unutar BiH, tijesno povezana s Hrvatskom. Vijeće je zaključilo da su HVO i HZHB bili u funkciji ostvarivanja različitih aspekata zajedničkog zločinačkog cilja uspostave etnički homogenog prostora.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala je potvrdilo da je Hrvatska, odnosno njeno tadašnje rukovodstvo, počinilo agresiju na BiH. Franjo Tuđman, Gojko Šušak i ostali bili su dio tog udruženog zločinačkog poduhvata.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA