srijeda, 4. oktobar 2023 / 19. rebi'u-l-evvel 1445

SAFF

Agresija na Ukrajinu: Rusi spremaju ofanzivu na Kijev

Facebook
Twitter
WhatsApp

Četrnaestog dana agresije oružanih snaga Ruske Federacije na Ukrajinu ruska vojska objavila je da će od danas uvesti novo primirje za evakuaciju civila iz Ukrajine, poslije uspostavljanja humanitarnih koridora.

Zamjenica premijera Ukrajine Irina Vereščuk potvrdila je da se otvaraju humanitarni koridori iz Energodara u Zaporožje, iz Sumija u Poltavu i iz Mariupolja u Zaporožje.
„Od 10.00 časova po moskovskom vremenu objavljuje se prekid vatre na sljedećim maršrutama: Energodar-Zaporožje, Sumi-Poltava, Izjum-Lozova, Mariupolj-Zaporožje, Volnovaha-Pokrovsk, Vorzelj, Borodjanka, Buča, Irpenj, Gostomelj (Kijevska oblast) – Kijev“, saopštila je ukrajinska vicepremijerka. Kako je dodala, vojska je pristala da se objavi prekid vatre od 10.00 do 22.00 po moskovskom vremenu. Takođe je istakla da je planirano da se evakuiše 55 djece i osoblje iz sirotišta u Vorzelu.

Napad na Kijev

U Kijevu su jutros stanovnike probudili zvuci eksplozija i sirena koje upozoravaju na zračne napade.vGlavni štab Oružanih snaga Ukrajine izvijestio je da još uvijek drže Kijev unatoč napadima ruskih snaga tokom noći.

Britansko Ministarstvo odbrane objavilo je da ruske snage nisu uspjele napraviti značajan proboj na sjever Kijeva. Iz ministarstva dodaju i da Ukrajinci imaju uspjeha u borbi protiv ruskog zrakoplovstva.

Borbe se nastavljaju diljem zemlje – u Poliskiju i Volinu uz ukrajinsku granicu kao i u naseljima Nižin, Ivanicia, Trostianets te u gradu Černihiv gdje su ruske snage zauzele položaje pored bolnica.

Mikolajiv na jugu Ukrajine i njegova okolica poprište su žestokih napada već danima. Grad s pola miliona stanovnika, koji je skupo platio nacističku okupaciju u Drugom svjetskom ratu, posljednje je uporište prije velikog lučkog crnomorskog grada Odese, 130 kilometara zapadnije, strateškog cilja ruskih snaga.

Mariupolj

Ukrajina je optužila ruske snage za granatiranje druge evakuacijske rute, one iz Mariupolja, obalnog grada na jugu.

Nakon više od sedam dana bombardiranja toga grada, stanovnici su ostali su bez struje, grijanja, hrane i pitke vode, saopćio je Međunarodni odbor Crvenog križa.

“Stanje u Mariupolju je apokaliptično”, rekao je glasnogovornik Crvenog križa Ewan Watson, prenosi Reuters.

Mnogi su stanovnici Mariupolja u utorak pokušali pobjeći sigurnim koridorom, no ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da su ruske snage prekršile primirje i granatirale koridor.

Guterres: Rat u Ukrajini će imati globalne posljedice

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres upozorio je da ruski rat u Ukrajini neće utjecati samo na civile, već će imati i globalne posljedice.

Guterres se oglasio putem zvaničnog Twitter profila u vezi s ratom u Ukrajini.

“Rat u Ukrajini ne pogađa samo tamošnje civile, on će imati i globalne posljedice. Zemlje u razvoju koje već imaju poteškoće ne mogu zadovoljiti svoje brzo rastuće potrebe za hranom, gorivom i drugim osnovnim potrebama”, poručio je Guterres.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA