subota, 9. decembar 2023 / 25. džumade-l-ula 1445

SAFF

Albanija poziva Srbiju da povuče svoje oružane snage raspoređene blizu granica Kosova

Facebook
Twitter
WhatsApp

Ministarstvo evropskih i vanjskih poslova Albanije (MEFA) pozvalo je danas Srbiju da povuče svoje oružane snage raspoređene na jugu Srbije, u blizini grnaice sa Kosovom.

U saopštenju MEFA se navodi da Albaniju posebno brinu izvještaji o srpskim vojnim snagama upućenim blizu granice sa Kosovom i vojnim avionima koji lete blizu i iznad vazdušnog prostora Kosova i izazivaju tenzije.

Te tenzije, kako navodi albansko Ministarstvo, podstiču pojedince da izazivaju nemire i nasilje i imaju za cilj destabilizaciju Kosova.

Takvi postupci su, tvrdi MEFA, u suprotnosti sa međunarodnim sporazumima čiji je cilj obezbjeđivanje sigurnosti i stabilnosti u tom dijelu regiona.

”MEFA poziva Srbiju da povuče svoje oružane snage raspoređene blizu granica Kosova i radi na hitnoj deeskalaciji”, navodi se u saopštenju.

Iz MEFA pozivaju sve aktere ove krize da budu uzdržani i da se odmah vrate dijalogu kao jedinom načinu da se u bilateralnim i multilateralnim nastojanjima reše neriješena pitanja u, kako se navodi u saopštenju, ”duhu saradnje kojoj je Albanija nepovratno posvećena”.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA