Albanska, bosanska i crnogorska dijaspora u SAD pisale Blinkenu o militantnosti Srbije

257

“Panbalkanska dijaspora” uputila je apel albanske, bosanske i crnogorske zajednice u SAD sa zajedničkom zabrinutošću u vezi s “povećanjem militantnosti srbijanske vlade prema Kosovu, ali i prema BiH i Crnoj Gori“, prenosi Koha.

Pismom upućenim državnom sekretaru Antonyju Blinkenu pozvali su na oživljavanje proširenja NATO-a, “posebno u BiH i na Kosovu”.

“Panbalkanski apel albanske, bosanske i crnogorske dijaspore izražava zabrinutost i uznemirenost zajednica u vezi s povećanjem militantnosti srbijanske vlade prema Kosovu, ali i, sve više, prema Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori“, navodi se u pismu.

Ocjenjuju da je ovo zabrinjavajuće pitanje za SAD jer “direktno ugrožava mir i stabilnost regiona Zapadnog Balkana, a sa njim i mir u Evropi u cjelini“.

Organizacije i zajednice su preduzele ovaj historijski zajednički poziv ocjenjujući da je, kako se navodi u pismu, “priroda prijetnje toliko velika da smo prihvatili da samo naša kolektivna akcija može spriječiti Vučićev režim da izvrši svoje najzlobnije mahinacije“.

“Također, pozivamo američke lidere da ožive proširenje NATO-a kao prioritet za region, posebno u pogledu Bosne i Hercegovine i Kosova. Uključivanje ove dvije politike u atlantski savez na kraju bi isključilo prijetnju srbijanske (ili ruske) agresije i na kraju bi omogućilo da se jave društveno-ekonomske prednosti“.

Pismo je upućeno članovima Odbora za vanjske poslove Senata, članovima Odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma, državnom sekretaru Antonyju Blinkenu i Jacku Salivenu, pomoćniku američkog predsjednika Joea Bidena za pitanja nacionalne sigurnosti.