Aljoša Čampara o formiranju vlasti u KS: “Ako neko misli da ćemo gledati skrštenih ruku, varaju se”

1560

Izvor: N1

Aktuelni ministar unutrašnjih poslova u Valdi Federacije Bosne i Hercegovine osvojio je mandat u Skupštini Kantona Sarajevo ispred SDA sa 10.838 glasova. Govoreći o formiranju vlasti u ovom kantonu i udruživanju lijevo orijentisanih stranaka koje ne žele u koaliciju sa SDA, Čampara je kazao da kod formiranja vlasti postoje dva principa.

“Princip legaliteta i legitimiteta. Mi imamo određene pojave da bi sada neki koji su bili gubitnici na ovim izborima, nekim udruživanjem, htjeli da postanu dobitnici, da budu prvi, a da mi koji smo dobili izbore ne budemo u vlasti. Mislim da je to izrugivanje volje grđana”, kazao je Čampara gostujući u Danu uživo na N1.

Kako je naveo, druga po snazi stranka poslije SDA dobila je sto hiljada glasova manje.

“Naravno, matematički je to možda i moguće, matematički, teoretski i praktično. Međutim, imali smo prije izvjesnog vremena neke alijanse za promjene, znamo kako su završile i šta je bilo sa takvim koalicijama. Koalicije gdje ima sedam, osam stranaka i pričati da su one programske, ne, one apsolutno nisu programske. One su isključivo matematičke i mogu imati jedan zajednički imenitelj u tome, da su protiv SDA. Mislim da to nije dobro, pogotovo u svjetlu svih dešavanja i u regionu, izbaciti stranku koja dobila dominatnu većinu bošnjačkog biračkog tijela. Znate kako naš narod kaže, može i drvena peć, ali može izdržati samo jednu vatru”, poručio je Čampara, član Predsjedništva SDA.

Poslao je i poruku strankama koje već pregovaraju o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo.

“Ako neko misli da ćemo mi to gledati skrštenih ruku, Boga mi se varaju. Ja to ne bih preporučivao nikome. Ovoj državi treba jaka i moćna koalicija koja će provesti sva bitna reformska pitanja. Može biti i SDA i SDP i DF, ali moramo imati stabilne parlamentarne većine. Sve druge stvari koje bi se pokušavale napraviti, mislim da bi to bilo apsolutno izrugivanje volje građana. Vidjet ćemo. Ukoliko ovo potraje na ovakav način, da neko hoće da pobjedničku stranku izbije iz vlasti, bojim se da će to duže trajati”, poručio je Čampar.