Ambasador Bozay: Informisao sam srbijanske vlasti o terorističkoj organizaciji FETO u Srbiji

580

Ambasador Republike Turske u Srbiji Mehmet Kemal Bozay u intervjuu za Anadolu Agency, govoreći o ustanovama širom Balkana koje su povezane sa terorističkom organizacijom FETO, koja stoji iza pokušaja državnog udara u Turskoj, rekao je da je upoznao vlasti u Srbiji sa svim informacijama koje je imao u vezi s tim te da je i javnosti i zvaničnicima „objasnio i upozorio ih na opasnost od te organizacije“.

„Hteli smo da im skrenemo pažnju da se vrata tih škola zatvore, bilo gde. Ukoliko bude toga u Srbiji, vlasti Srbije će preuzeti odgovornost i znaće šta dalje treba raditi. Ne bismo želeli da se otruje ta omladina ili budući naraštaji, a s obzirom da su ta vrata otvorena u Turskoj, ne bismo voleli da se širi dalje tako da smo sve informacije podelili sa vlastima u Srbiji i oni su preduzeli mere i preduzeće i dalje korake u vezi sa tim“, dodao je Bozay.

Prema informacijama Anadolu Agency, u Srbiji, u glavnom gradu Beogradu, pod uticajem FETO organizacije deluje osnovna škola „Beyza”, u Novom Sadu studentski dom i kurs za učenje jezika, dok u Novom Pazaru deluju dva udruženja „Most” i „Horizont”.

– Nakon pokušaja državnog udara intenzivirani sastanci ambasadora Bozaya sa državnicima Srbije –

Kako je ispričao Bozay, nakon pokušaja državnog udara u Turskoj, susreti i kontakti sa političkim vrhom Srbije su češći, a ti sastanci služe kako bi razmenili mišljenja i najnovije informacije. On je kazao da su ga odmah te noći, dok je pokušaj puča bio u toku, kontaktirali savetnici predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića, premijera Aleksandra Vučića te savetnici mnogih ministara.

„Kasnije mi se javio i sam premijer Alekandar Vučić, najpre oko 02.30 izjutra, što mi je bilo izuzetno drago. Ponudio je bilo kakvu pomoć, meni lično, svima onima koji rade u Ambasadi u Beogradu, svim turskim državljanima u Srbiji, ukoliko nešto zatreba. Sutradan sam imao priliku da razgovaram i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i obavestio sam ih o ovoj terorističkoj grupi i terorističkoj akciji, koja je pokušana da se izvede u Turskoj“, rekao je Bozay.

U subotu 16. jula, jutro nakon pokušaja puča, ambasador Bozay se sastao i sa premijerom Srbije, koji mu je rekao „da je stabilnost Turske ujedno stabilnost i područja Srbije i Balkana“ te da je on obavestio Vučića da je prema svim informacijama koje je imao u tom trenutku, „situacija pod kontrolom“.

„Turska je jedna velika zemlja, velika država i uspela je za nepunih 12 sati da razbije taj pokušaj puča“, istakao je ambasador Bozay.

Nakon tog sastanka, Bozay se sastajao i sa ministrima unutrašnjih i spoljnih poslova, Nebojšom Stefanovićem i Ivicom Dačićem, kao i sa premijerom Srbije, koje je upoznao sa delovanjem FETO organizacije.
S obzirom da je o terorističkoj FETO organizaciji javnost Srbije bila slabo ili gotovo nimalo upoznata, Ambasada Turske i ambasador Bozay na razne načine su objasnili o čemu se zapravo radi. Prvo su podelili brošure u vezi FETO-om, a i ambasador je imao konferencije i intervjue za medije u kojima je pojasnio da se radi o terorističkoj organizaciji.

– Vanredno stanje uvedeno kako bi se pravdi priveli svi koji su učestvovali u pokušaju puča –

Objašnjavajući šta zapravo predstavlja vanredno stanje u Turskoj uvedeno nakon pokušaja puča, Bozay je rekao da je u Turskoj pre toga bilo nekoliko terorističkih napada i sličnih situacija kada nije uvođeno vanredno stanje, za razliku od primera radi Francuske, koja je posle prvog terorističkog napada to učinila.

„Turska ranije nije preduzimala takve mere, ali sada je morala, jer ovo je bio jedan teroristički napad, ne samo na Tursku, turski narod, zakone, vlast, nego su oni bombardovali i turski parlament. Svo to oružje koje su koristili je od narodnih para. To je narodna imovina i zato je vanredna situacija morala da se uvede. Vanredna situacija je objavljena i da bi se svi pripadnici ove terorističke organizacije, koji su učestvovali u ovom pokušaju puča, pronašli i uhvatili, kako bi bili izvedeni pred pravdu“, kazao je.

– Nije bilo potrebe da se turisti iz Srbije vraćaju iz Turske –

Bozay je kazao da Turska nije osetila promene kada su u pitanju turisti iz Srbije te da su i oni, koji su se vratili dan nakon pokušaja državnog udara u Beograd, na aerodromu Nikola Tesla, davali izjave da nisu osetili drastične promene.

„Rekli su da je sve bilo u redu i pod kontrolom. Možda su malo turisti koji su se nalazili u Istanbulu i Ankari bili malo oprezniji i drugačije to osetili. Što se tiče turizma, još uvek nemamo ništa negativno, do sada je sve bilo u redu. Nemamo informacije niti da su ubuduće otkazane neke ture za posetu Turskoj“, kazao je i dodao da je njegov savet dan nakon pokušaja udara bio da bi trebalo zaobilaziti velike gužve, gde god se nalazili.

„Sve je prošlo u redu. Do sada nismo imali nikakvih problema kada su u pitanju državljani Srbije u Turskoj“, naveo je.

– Za ekonomsku saradnju dve zemlje postoji podrška i iz Turske i iz Srbije –

Kada je reč o saradnji u oblasti ekonomije između Turske i Srbije, kako je ispričao ambasador Bozay, „postoji podrška iz Srbije, a već za par dana očekuje se jedna grupa biznismena iz Turske, koji treba da dođu u Srbiju i dogovore dalju saradnju“.

„Mi imamo jaku ekonomiju, koja ima snažnu lokomotivu i nadam se da neće biti nikakvih prepreka niti za saradnju sa Srbijom, niti za uspostavljanje kontakata sa srpskim biznismenima“, rekao je Bozay i dodao: „Ekonomska saradnja ima podršku i iz Turske i iz Srbije i ovo neće uticati na tu saradnju.“

– Sandžak je most prijateljstva između Srbije i Turske –

Navodeći da su reakcije iz Novog Pazara, Tutina i Sjenice, odmah u noći pokušaja puča, izazvale mnoga pitanja u Srbiji, Bozay je rekao da je morao odmah svima da odgovori i kaže „da osoba koja je te večeri legla ispred tenka, da je zapravo jedan stari iseljenik iz Sandžaka“ i dodao:

„Još jednom je dokazano da je Sandžak most između Srbije i Turske, jedan veliki most prijateljstva, jer to su ljudi koji imaju u Turskoj svoje rođake, prijatelje i istovremeno jedni drugima su podrška i pokazali su da su uz njih.“