Američki general Hodges: Isporukom oklopnih vozila Srbiji Rusija stvara nestabilnost na Balkanu

273

Isporuka Srbiji ruskih oklopnih vozila pokazatelj je težnji Rusije da stvori nestabilnost na Balkanu – izjavio je za Glas Amerike general potpukovnik Franklin Ben Hodges, bivši glavnokomandujući američkih kopnenih snaga u Evropi.

– Više je nego jasno da nemaju interesa da pomognu Srbiji i njenim susjedima da nađu mirno rješenje za izazove. Rusija će učiniti sve da spriječi integrisanje Srbije i zapada – uprkos želji miliona građana Srbije – rekao je Hodges.

Deset ruskih oklopnih vozila koja su, prema tvrdnjama predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, donirana vojsci Srbije, predstavljena su u ponedjeljak u gradu Nišu, na jugu Srbije.

Njihovom transportu rijekom Dunav prvobitno se ispriječila Rumunija, članica Evropske unije i NATO-a, zbog sankcija EU uvedenih Rusiji zbog nelegalne aneksije Krima.

Naposljetku, ruska vozila su do Srbije ipak stigla preko Mađarske, čije su vlasti odobrenje za to objasnile tvrdnjom da su transportovana civilnim, a ne vojnim avionom.

Upitana za reakciju povodom poteza mađarskih vlasti, administracija Evropske komisije je Glasu Amerike odgovorila da ne komentariše pojedinačne slučajeve – istakavši, međutim, da je primjena restriktivnih mjera Evropske unije odgovornost njenih članica.

– Nadam se da će Mađarska, značajan član NATO-a i Evropske unije, organizacija zasnovanih na idealima liberalne demokratije od kojih je ostvarila dosta koristi, pomoći da se Rusija privoli u ispunjavanju obaveza koje treba da ispuni svaki odgovorni član međunarodne zajednice – kaže Hodges.

Ukazuje da Rusija konstantno krši međunarodno pravo u crnomorskom regionu.

– Mađarska može biti snažan zagovornik mira ukoliko odbaci napore Ruske federacije da između nas umetne klin – dodaje Hodges.

Prethodno je, također na upit Glasa Amerike povodom dopremanja ruskih vozila, iz NATO-a stigao odgovor da Alijansa u potpunosti uvažava suvereno pravo svih država, uključujući i Srbiju, da biraju sa kim će sklapati političke i sporazume iz sfere bezbjednosti.

Srbija je 2014., prije pet godina, otpočela pregovarački proces o članstvu u EU.

Istovremeno, održava bliske odnose s Ruskom federacijom – država koja rukovodstvu Srbije pruža podršku u vezi sa spoljnopolitičkim pitanjima čije se rješavanje kosi sa sugestijama zapadnoevropskih partnera Srbije. Poput spora Beograda i Prištine, o čemu dvije strane vode pregovore uz posredstvo EU, koji su u zapećku od novembra 2018. godine.

(Glas Amerike)