subota, 19. novembar 2022 / 25. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Američki general: Rusija podstiče regionalnu nestabilnost na Balkanu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Komandant združenih snaga NATO u Evropi, američki general Curtis Scaparrotti, ocijenio je da je bezbjednosna situacija na Balkanu vrlo krhka i da su balkanske zemlje “glavna meta štetnog uticaja Rusije, koja podstiče regionalnu nestabilnost”.

Kako je prenio Radio slobodna Evropa, Scaparrotti je tokom izlaganja pred Komitetom za oružane snage američkog Senata ocijenio da je Balkan region od strateškog značaja.

“Pregovori Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa i postizanju dugoročnog rješenja koje je primjenljivo za obe zemlje trenutno su na čekanju. Rusija podstiče regionalnu nestabilnost u naporima da spriječi balkanske zemlje u njihovom napretku ka euroatlantskoj integraciji”, rekao je general.

Naglasio je da se Rusija protivi priznanju Kosova kao suverene države kroz političku, vojnu i ekonomsku pomoć kojom pokušava da zadrži svoj uticaj u Srbiji.

Naveo je i da snage Kfora na Kosovu, koje čini oko 3.500 vojnika iz članica NATO-a i drugih zemalja, igraju važnu ulogu u održavanju sigurnosti i stabilnosti u regionu.

Scaparrotti je pred Komitetom za oružane snage američkog Senata ocijenio i da je Rusija “dugoročni strateški konkurent koji SAD i NATO vidi kao glavnu prijetnju svojim geopolitičkim ambicijama”.

“Moskva nastoji da proširi uticaj na svoje periferne zemlje, da bi podrila solidarnost NATO i prekršila pravila zasnovana na međunarodnom poretku”, rekao je američki general.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA