Američki kršćanski cionisti potpaljuju vatru na Bliskom istoku

605

Nedavni  dolazak najpopularnijeg afričkog teleevanđeliste, T.B. Joshue, u Nazaret da bi se obratio hiljadama kršćanskih hodočasnika izazvao je podijeljene reakcije u ovom gradu. On je tek jedan od posljednjih procionističkih svećenika koji se aktivno zanimaju za Izrael – a Palestinci će platiti cijenu tog interesovanja.

Igranje s vatrom

Nazaret je najveći grad u Izraelu koji je preživio palestinsku Nakbu (tragediju progona i etničkog čišćenja Palestinaca). Grad nema razvijenu industriju i općinske vlasti se nadaju da bi za jačanje lokalne ekonomije mnogo značilo kada bi mogli privući makar mali broj od oko 60 miliona evanđelista iz Sjedinjenih Država i još nekoliko miliona iz Afrike i Evrope.

Prema trenutnim podacima, evanđelistički turizam u Izraelu je u porastu; svaki sedmi strani posjetilac je evanđelist.

No, reakcije na slučaj posjete spomenutog teleevanđeliste ukazuje na to da se Nazaret možda igra s vatrom ohrabrujući ovakav tip turizma.

Mnogi evanđelisti vjeruju da su dužni podsticati Židove da se iz svojih domovina isele u Obećanu zemlju. Ti kršćani nisu samo pasivni promatrači onog što vjeruju da je božanski plan – oni aktivno rade na onome za što vjeruju da će ga ubrzati.

Kršćanski cionisti i bliske veze sa naseljeničkim kolonijama u Palestini

Kršćanski cionizam bio je važan faktor koji je podstakao britansku vladu da izda Balfoursku deklaraciju 1917. godine, koja je postala nacrt za kasnije uspostavljanje cionističke države Izrael.

Danas, također, izraelska vizija poticanja Židova iz cijelog svijeta da se presele u Izrael u skladu sa Zakonom o povratku, uklapa se u vjerovanje kršćanskih cionista u božanski planu za Bliski istok.

Nastojanja ekstremističkih židovskih naseljenika da koloniziraju Zapadnu obalu, najveći dio svake buduće palestinske države, također ima razumijevanje i odobravanje kršćanskih cionista, jer oni Zapadnu obalu vide kao ‘srce biblijske zemlje’, i vjeruju da to područje Židovi moraju posjedovati prije nego se Isus vrati.

Iz tih razloga, evanđelistički kršćani razvijaju sve čvršće veze s izraelskim židovskim vjerskim ekstremistima, posebno u naseljeničkim kolonijama.

Slijevanje evanđelističkog novca

Haaretz, vodeći izraelski liberalni list, objavio je prije nekoliko mjeseci rezultate istrage o rastućem protoku evanđelističkih volontera i novca u nezakonito uspostavljenim naseljeničkim kolonijama na Zapadnoj obali.

U proteklih deset godina samo jedna američka organizacija, Hayovel, osigurala je više od 1.700 kršćanskih volontera, kako bi gradili naseljeničke kolonije u blizini Nablusa, u srcu Zapadne obale.

Evanđelistički novac slijeva se u Izrael u sve većem broju sličnih inicijativa i potpomognut je novim pravilima uvedenim prošle godine od strane izraelske vlade da izađe u susret kršćanskim cionističkim grupama kakva je Hayovel, koje zagovaraju izgradnju naseljeničkih kolonija. No, vrlo je teško znati koliko se tačno evanđelističkog novca slijeva u naseljeničke kolonije, zbog nedostatka transparentnosti u pogledu donacija od strane američkih crkava i dobrotvornih organizacija. Ali, Haaretz je na osnovu svoje istrage procijenio da su u posljednjih deset godina evanđelisti donirali oko 65 miliona američkih dolara.

Evanđelisti protiv Izraelskih neprijatelja

Evanđelisti ovako posmatraju stvari: za koga god Izrael tvrdi da je izraelski neprijatelj, automatski postaje zakleti neprijatelj desetina miliona evanđelističkih kršćana, bili to Palestinci ili bilo ko drugi.

Netanyahu razumije sve veću važnost ovog nekritičkog stranog lobija. U govoru 2017., koji je održao na skupu evanđelista u Washingtonu, Netanyahu je rekao: „Kada kažem da nemamo većih prijatelja od kršćanskih pristaša Izraela, znam da ste uvijek stajali na našoj strani.”

Za Palestince je to loša vijest. Većina tih evanđelista su uglavnom ravnodušni ili neprijateljski nastrojeni prema sudbini Palestinaca – čak i prema sudbini palestinskih kršćana, kao što su oni u Nazaretu.

Nedavni uvodnik u Haaretzu napominje da Netanyahu i njegovi dužnosnici sada „nastoje da evanđeliste – koji bezrezervno podržavaju izraelsku politiku prema Palestincima – proglase jedinim temeljem američke podrške Izraelu”.

Istina je, ustvari, da ti kršćanski cionisti regiju gledaju kroz jednu ekskluzivnu prizmu: „sve što pomaže skori dolazak Mesije je dobro došlo. Jedino je pitanje koliko brzo će se Božiji „izabrani narod” sakupiti u Obećanoj zemlji. Ako Palestinci stoje na tom putu, deseci miliona kršćanskih cionista bit će sretni da vide domaće palestinsko stanovništvo ponovo protjerano iz njihovih domova, kao što su protjerani 1948. i 1967. godine. ”

Izvor: Middle East Eye.

Preveo i uredio: Abdullah Nasup