SAFF

Američki senatori: Novembar je kritičan za BiH, SAD treba djelovati

Facebook
Twitter
WhatsApp

Grupa američkih senatora zatražila je od administracije predsjednika Joea Bidena hitno poduzimanje mjera kojima bi se osigurao nastavak međunarodne vojne misije u Bosni i Hercegovini, jer su ocijenili da je stanje u toj zemlji zabrinjavajuće, a njena stabilnost dodatno ugrožena destruktivnim djelovanjem Rusije.

Senatori Jean Shaneen, Chris Murphy, Thom Tillis i Roger Wicker uputili su zajedničko pismo američkom državnom sekretaru Antony Blinkenu i ministru odbrane Lloydu Austinu, podsjećajući kako bi novembar mogao predstavljati kritično razdoblje za Zapad u odnosu na Bosnu i Hercegovinu, prenosi Hina.

Podsjetili su da sljedećeg mjeseca Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda treba odlučivati o tome hoće li biti produžen mandat vojne misije Evropske unije u Bosni i Hercegovini pod nazivom “Althea”.

Dodik prijeti otcjepljenjem bh. entiteta RS

Snažno se zalažu za produžetak te misije, uz ocjenu kako je nužno da snage EUFOR-a u Bosni i Hercegovini nastave djelovati s izvršnim mandatom očuvanja mira te da se za to osigura najmanje 1.100 vojnika na terenu.

Senatori su ocijenili kako se i SAD treba dodatno angažirati da bi ta misija bila što učinkovitija i ponuditi Bosni i Hercegovini više od logističke podrške i vojne obuke.

Sve to smatraju posebno važnim u svjetlu činjenice da je u proteklih godinu dana lider bosanskih Srba Milorad Dodik pojačao retoriku kojom prijeti otcjepljenjem bh. entiteta Republika Srpska od Bosne i Hercegovine.

“Napetosti [u zemlji] su velike, a realan je rizik od manjih incidenata koji mogu prouzročiti daljnju destabilizaciju, pa i nasilje. Stoga je potrebno odmah djelovati kako bi se to spriječilo”, stav je četvero senatora koji su ranije ove godine zajednički boravili u posjeti Bosni i Hercegovini.

Posebno opasnim smatraju to što Rusija Zapadni Balkan tretira kao svoju interesnu zonu, a Moskva uz to snažno podržava regionalne igrače koji se protive članstvu u EU i NATO-u.

SAD, kako su ocijenili, ne smije zatvarati oči pred takvim prijetnjama i opasnostima, a kao dio odgovora na rusku agresiju na Ukrajinu trebala bi osigurati “vidljivu prisutnost” na Balkanu.

Bidenovu administraciju pozvali su da zajedno s EU-om razradi strategiju za nastavak mirovne misije u Bosni i Hercegovini u slučaju da Rusija, ali i Kina, u Vijeću sigurnosti UN-a pokušaju blokirati produženje mandata EUFOR-a.

U Sarajevu, uz EUFOR, djeluje i štab NATO-a

Vjeruju kako u slučaju blokada u UN-u postoji zakonska osnova i mandat za produženje neke vrste međunarodne vojne misije u Bosni i Hercegovini, prije svega kroz NATO strukture, koje su također već na terenu.

U Sarajevu trenutno, uz EUFOR, djeluje i štab NATO-a, kojia vodi američka generalica Pamela McGaha.

U njemu su uglavnom oficiri čiji je zadatak raditi na reformi odbrane Bosne i Hercegovine i obuci oružanih snaga te zemlje.

EUFOR i NATO HQ Sarajevo uspostavljeni su nakon što je 2004. godine okončan mandat mirovnih snaga predvođenih NATO-om (SFOR), a izvršne ovlasti prenesene su na misiju “Althea”.

Od tada Vijeće sigurnosti UN-a svake godine posebnom rezolucijom odlučuje o produženju misije EUFOR-a.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA