SAFF

Amina Okueva, ukrajinska heroina sa hidžabom

Facebook
Twitter
WhatsApp

Amina Okueva je najpoznatija muslimanka u Ukrajini. Ona je bila pripadnik ukrajinskih specijalnih antiterostičkih snaga ATO, bila je snajperista. Ubijena je u oktobru 2017. godine u atentatu koji su na nju i njenog supruga organizirali Vladimir Putin i čečenski bandit Ramzan Kadirov.

Amina Okueva rođena je kao Natalija Nikiforova u Odesi 1983. godine. Ona je dijete od oca Čečena i majke Poljakinje. Bila je manekenka u Rusiji, a onda je u 17. godini života prihvatila islam i udala se za Čečena Isu Mustafinova. Nakon udaje mijenja ime u Amina. Njen muž Isa je ubrzo poginuo u ratu sa Rusijom. Amina se ponovo udaje za još jednog Čečena koji je kasnije osuđen na doživotni zatvor zbog likvidiranja ruskih obavještajaca. Njen treći i posljednji muž Adem Osmayev (Osmayev je danas vođa čečenskih dobrovoljaca koji se bore na strani Ukrajine), optužen je za pokušaj atentata na Vladimira Putina i sam je preživio dva pokušaja atentata. Nakon boravka u Čečeniji, odnosno nakon povratka u Ukrajinu Amina se posvetila studiranju medicine koju uspješno završava i postaje hirurg.

Početkom ratnih dešavanja na istoku Ukrajine, u Lugansku i Donjecku, Amina se uključuje u borbu zajedno sa ostalim čečenskim dobrovoljcima. Kasnije je ona postala pripadnik antiterorističke specijalne jedinice Kyiv-2 i to kao snajperista. Prema svjedočenju njenih saboraca, Amina je bila veoma ubojit snajperista.

Amina i njen muž Adem Osmayev postali su stalna meta Putinovih i Kadirovih agenata. U ljeto 2017. godine na njih je izvršen prvi atentat. Atentator po imenu Arthur Abdulayevich Denisultanov se lažno predstavio kao novinar francuskog lista Le monde, dogovorio je sa njima intervju u jednoj ulici u Kijevu. Kada su Amina i njen muž Adem došli na zakazani intervju lažni novinar je pucao u njih. Amina je reagirala veoma brzo, uspjela je upucati atentatora čak četiri puta. Atentator je preživio, kasnije je razmijenjen i predat ruskoj strani.
Nekoliko mjeseci kasnije izvršen je novi atentat na Aminu i njenog supruga Osmayeva. Nažalost, Amina nije preživjela taj atentat, pogođena je sa dva metka u glavu.

Ukrajinci odaju veliku počast Amini Okuevi, danas u Kijevskoj oblasti postoji dvije ulice sa njenim imenom. Njen suprug Adem Osmayev ovih dana predvodi čečenske dobrovoljce u odbrani Ukrajine.
VIDEO: Odavanje počasti Amini Okuevi u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA