SAFF

Apel mještana Osatice u općini Srebrenica: Zaustavite radikalnog popa Babića, kome treba crkva u bošnjačkom selu?

Facebook
Twitter
WhatsApp

Građani Mjesne zajednice Osatica u općini Srebrenica uputili su proglas, odnosno svojevrsni apel u kojem traže od nadležnih da zaustave aktivnosti, kako navode, radikalnog sveštenika Luke Babića, koji je u selu Kragljivoda gradi crkvu odmah pored šehidskog spomen obilježja, iako u selu nema niti jednog pravoslavca.

Apel je upućen Uredu visokog predstavnika u BiH (OHR), EUSR BiH, Američkoj i Britanskoj ambasadi u BiH, Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) u Srbiji, Mitropoliji Dabrobosanskoj, Rijasetu islamske zajednice u BiH i Općini Srebrenica.

Mještani u dopisu podsjećaju da je Mjesna zajednica Osatica prije agresije na BiH imala tridesetak sela u kojima je živjelo više od 6.000 stanovnika, uglavnom Bošnjaka, kojih je bilo oko 90 posto.

Nakon rata, nažalost, na ovom području živi tek nekoliko stotina Bošnjaka.

Također podsjećaju da je u mjesnoj zajednici Osatica prije rata bila i crkva u selu Karno, koja u ratu nije srušena do temelja, za razliku od svih džamija na ovom području. Nakon rata crkva je obnovljena i proklamovana u manastir.

– Dolaskom izuzetno radikalnog monaha Luke Babića koji ne krije svoju mržnju prema Bošnjacima (čemu svjedoči niz medijskih informacija o njegovim radikalnim postupcima i dovođenju radikalnih skupina iz Srbije, Rusije i drugih mjesta iz entiteta RS, na što su ogorčeni i rijetki lokalni Srbi), počinje ciljano narušavanje odnosa Bošnjaka i Srba na ovom prostoru – navode mještani.

Naime, kako ističu, uz pomoć entitetskih institucija i načelnika Općine Srebrenica Mladena Grujičića, Luka Babić je zatražio i pod nepoznatim okolnostima dobio u posjed nekadašnji objekat “Pošta Srpske” u mjestu Kragljivoda, koji rekonstruiše u pravoslavnu crkvu.

Objekat se nalazi pored bošnjačkog šehidskog spomen-obilježja Kragljivoda i pedesetak metara od kuće bošnjačke porodice Nukić.

– Ovim proglasom upoznajemo javnost, državne i entitetske institucije, Srpsku pravoslavnu crkvui načelnika Općine o ovim po sigurnost opasnim aktivnostima koje ovaj sveštenik provodi u našem mjestu. Nemamo ništa protiv vjerskih objekata, ali se protivimo gradnji crkve u mjestu gdje nema niti jednog pravoslavca.

Namjera Luke Babića je narušavanje naših dobrih odonosa, a što je pokazao 6. januara na Badnji dan, kada je na ovoj lokaciji održao liturgiju, uz puštanje nacionalističkih pjesama i cjelodnevnu pucnjavu. Zbog toga ćemo podnijeti krivičnu prijavu, jer je i policija (koja je došla po našoj prijavi) svjedočila događaju, ali ništa nije poduzela – navode mještani, te dodaju kako zbog svega navedenog:

– Tražimo od nadležnih općinskih organa odgovor na pitanja: Kako je Luka Babić dobio ovaj objekat, kako je počeo gradnju pravoslavne crkve u bošnjačkom selu i ko je izdao dozvolu za građenje i prenamjenu objekta?

– Apelujemo na SPC da svojim autoritetom zaustavi mrziteljski odnos sveštenog lica;

– Pozivamo uvaženi Rijaset IZ u BiH da, putem Međureligijskog vijeća ovaj problem pokuša riješiti na nivou vjerskih zajednica;

– Pozivamo međunarodnu zajednicu da, ukoliko je Općina Srebrenica izdala dozvolu za građenje, istu poništi kao što je to učinio nekadašnji visoki predstavnik kada je na bošnjačkoj zemlji u Potočarima bila započeta gradnja crkve.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA