Arapski imigranti u Srbiji dnevno ostave šest miliona eura

556

Radoš Đurović, direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da se odnos prema arapskim imigrantima nije mnogo promijenio od prvog talasa koji je pogodio Srbiju i dodao kako će Srbiji uskoro biti neophodne donacije EU.

“Nije se mnogo promijenio odnos prema imigrantima, iako je država podigla prihvatni centar u Preševu. Ipak, mi se svodimo na evidentiranje, jer pomoć i kontrola izostaju u urbanim centrima i blizu granice. Takođe, nemamo registraciju kao što nemamo ni lične karte za tražioce azila, i tu stojimo u mjestu”, navodi Đurović.
Đurović je podsjetio da prosječno imigrant u Srbiji dnevno ostavi između 25 i 50 eura, a da podaci pokazuju da čak šest miliona eura dnevno ostane od ljudi koji bježeći iz svojih domova pokušavaju da se domognu zapadne Evrope.

Naglašava da novac od imigranata ostaje van sistema i najčešće u nečijim džepovima, odnosno u oblasti sive ekonomije, jer, kako kaže, svako ko pomisli da može na azilantima da zaradi ostaje nekažnjen.

Đurović podvlači kako je važno ne dizati tenziju i ne širiti neprovjerene informacije, jer, kako dodaje, nisu tačni podaci koji su se pojavili prije nekoliko dana da Srbija na imigrante troši 150 miliona eura i da će se graditi prihvatni centar na jugu zemlje.