subota, 9. decembar 2023 / 25. džumade-l-ula 1445

SAFF

Asocijacija mladih Roma osudila Dodikog govor: Ovo nije prvi put da uvrijedi romsku zajednicu

Facebook
Twitter
WhatsApp

Asocijacija mladih Roma “AKSIOM” osudila je nedavni govor člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, te ga ocijenila uvrijedljivim i rasističkim ispadom.

– Milorad Dodik je na press konferenciji rekao kako ne prihvata imenovanje novog Visokog predstavnika za BiH, Christiana Schmidta, te tvrdio da je sve ono što se dešava upereno protiv srpskog naroda. Rekao je i da će “političko Sarajevo” podržati svakog Visokog predstavnika koji radi protiv RS-a, na način da je (ponovo) uvrijedio čitavu romsku zajednicu:

“Da je njihov osjećaj takav da će taj navodni Visoki predstavnik raditi protiv Republike Srpske. On će biti podržan pa taman da je, što narod kaže, crni Cigan.”

Ovo nije prvi put da Milorad Dodik koristi uvrijedljiv govor usmjeren prema romskoj zajednici, kako bi izrazio svoje političko nezadovoljstvo – navode u saopćenju.

Podsjedili su da je Dodik prije nekoliko godina također uvrijedio romsku zajednicu kazavši jedne prilike: “sa gospodom gospodski, sa Ciganima ciganski”.

– Sadržaj koji gotovo svakodnevno Milorad Dodik šalje u javnost ne priliči jednom političaru, posebno ne visokopozicioniranom političaru koji je u izvršnoj vlasti jedne suverene države. Mi smo potpuno svjesni svih političkih frustracija Milorada Dodika koje su rezultat njegove pogrešne politike koja šteti svim građanima i građankama Bosne i Hercegovine. Takvu politiku ne prihvatamo, a još manje prihvatamo takvu politiku koja je “obogaćena” rasizmom. Zbog toga, Asocijacija mladih Roma “AKSIOM” prije svega, poziva člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika da uputi javno izvinjenje zbog vrijeđanja romske zajednice, a nadležne institucije, prije svega Instituciju Ombudsmena BiH da reaguju na rasističke ispade srpskog člana Predsjedništva – poručili su.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA