SAFF

Austrijski Der Standard: Schmidt nametnuo izmjene u korist HDZ-a…

Facebook
Twitter
WhatsApp

Austrijski list Der Standard je pisao o sastavu novog Vijeća ministara u Bosni i Hercegovini, ali i o neizvjesnom procesu formiranja vlasti u Federaciji BiH nakon poteza visokog predstavnika koji su, kako navodi ovaj list, proizvod “dogovora s nacionalistima”.
Nakon izbora 2. oktobra prošle godine, Bosna i Hercegovina sada ima novu vlast na državnom nivou, ali je za koaliciju glasalo samo 23 od 42 zastupnika.

Kako se navodi u tekstu Der Standarda, koaliciju su posljednjih mjeseci podržavali i američki predstavnici, “iako je američka ambasada službeno objavila da ona nema nikakve veze sa formiranjem vlade”. Koalicija se, međutim, našla na udaru kritika. Jedan od razloga je što su od devet članova Vijeća ministara samo dvije žene. Još jedan razlog je, kako piše novinarka Adelheid Wolfl, “nedostatak specijalističkog znanja i ličnosti nekih od ovih ministara”.

– Novi ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković nema međunarodno iskustvo, košarkaš koji je studirao sport u Sarajevu. Državnog ministra za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose Stašu Košarca, pripadnika etnonacionalističkog SNSD-a, je njegova bivša supruga prijavila zbog nasilja u porodici. Ministar sigurnosti Nenad Nešić, koji će sada imati pristup osetljivim podacima, bio je predmet brojnih kritika, ali je i sam optužen za kontakte sa kriminalnim miljeom, što on, naravno, negira – navodi se u tekstu, te se dodaje da je Nešić privukao pažnju dan nakon formiranja vlasti “pokazujući tri prsta ispred Parlamenta Bosne i Hercegovine u Sarajevu i na javnoj televiziji, šta se doživljava kao nacionalistička provokacija”

– Zanimljivo je da su predstavnici međunarodne zajednice, poput EU, SAD, ali i visoki predstavnik Christian Schmidt pozdravili formiranje koalicije, pa čak i govorili o”reformskoj vladi” – navodi se u tekstu.

Visoki predstavnik je prošle sedmice bio u Odboru za vanjske poslove Evropskog parlamenta gdje se, kako navodi Wolfl, našao na udaru kritika jer je iskoristio svoje ovlasti u izbornoj noći, 2. oktobra, kako bi nametnuo izmjene izbornog zakona i ustav entiteta Federacije “u korist hrvatskog nacionalističkog HDZ-a”.

– Vlada susjedne Hrvatske ranije je lobirala kod Schmidta, EU i SAD za takve izmjene izbornog zakona. Razgovor u Odboru za vanjske poslove EU parlamenta nije bio javan, Schmidt je dobio podršku prvenstveno iz redova Evropske narodne partije, koje je i sam član. S druge strane, drugi europarlamentarci su od njega tražili da povuče svoje izmjene izbornog zakona i da pojasni u kojoj mjeri je hrvatska vlada bila uključena u to te da sprovede presude Evropskog suda za ljudska prava – piše Wolfl.

Podsjetila je na riječi europarlamentarke Tineke Strik koja je rekla da “razmjena mišljenja sa Schmidtom bila prilično razočaravajuća jer se činilo da ne razumije razloge zbog kojih je kritikovan”.

Slovenački europarlamentarac Klemen Grošelj iz kluba zastupnika Renew Europe je kritikovao Schmidta, navodeći da mu nedostaje “jasne političke vizije o političkim ciljevima njegovog rada” ali da se izuzetno fokusira “na neke male pravne detalje koji su u velikoj mjeri irelevantni iz perspektive budućnosti Bosne i Hercegovine”.

Prema Grošelju, Schmidtu nedostaje ideja da Bosna i Hercegovina mora biti zasnovana na evropskim vrijednostima i građanskom uređenju države.

– Nejasno je zašto se ova strategija, koja je do sada bila neuspješna, i dalje provodi – navodi novinarka Wolfl u tekstu.

Naglasila je da je Schmidt izmjene izbornog zakona i ustava Federacije pravdao namjerom da prekine blokade u tom entitetu, gdje je posljednjih godina HDZ spriječavao formiranje vlasti.

– Međutim, nakon njegove odluke je formiranje vlade u Federaciji opet vrlo neizvjesno, s bošnjačkom nacionalističkom SDA i građanski orijentiranom Demokratskom frontom, koje se obje protive Schmidtovim promjenama i imaju mogućnost veta – navodi ona.

Opcije veta proizašle su iz lutrije za predstavnike naroda, koja je izvedena uz pomoć “kinder jaja”

– SDA sada ima pravo da imenuje predsjednika Federacije. Očigledno, pravni stručnjaci u Uredu visokog predstavnika (OHR) nisu predvidjeli da bi moglo doći do ovakve situacije – piše je Wolfl.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA