Austrijski mediji razotkrili Stracheove veze sa srpskim ekstremistima

132

Bivši austrijski vicekancelar Heinz-Christian Strache očigledno je duže vrijeme bio pod uticajem ekstremnih nacionalista u Srbiji, sa kojim ga povezuje mržnja prema muslimanima, ocjenjuje bečki dnevnik Standard.

Odnos nekadašnjeg lidera Slobodarske partije Austrije (FPO) sa Srbima i Srbijom našao se na meti kritike bečkog dnevnika Standard, koji se posebno bavio njegovom izjavom sa, prije dvije godine, tajno snimanog materijala na Ibici, o Željku Ražnatoviću Arkanu kojeg je nazvao “kul tipom”.

List konstatuje da se Strache očigledno divi “srpskom ratnom zločincu” Arkanu, i da ga sa ekstremistima na Balkanu povezuje mržnja prema muslimanima.

Njemački dnevnik navodi da je kroz knjigu o aferi “Ibica” poznato šta je Strache govorio o Arkanu i da je očigledno već duže bio pod uticajem ekstremnih nacionalista u Srbiji.

List podsjeća da je Strache 2013. bio na koncertu Arkanove udovice Svetlane Ražnatović u Beču i da su srpski mediji prenijeli da je on poznat po “velikom divljenju” prema Srbima.

Predsjednica Helsinškog odbora u Srbiji Sonja Biserko smatra da izjave Strachea idu u prilog srpske vlade koja pokušava da izmijeni historiju i koja nikada nije odustala od nacionalizma.

Da li je Strache svjestan ko je bio Arkan?

“Arkan je bio ratni zločinac”, rekla je ona kritikujući da ekstremne stavove na Balkanu podržavaju i političari iz EU.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini osudio je izjave Strachea u vezi sa Arkanom, istakavši da sigurno nije bio svjestan posljedica takve izjave.

“Treba samo pitati ljude koji su preživjeli rat i pogledati relevantne dokaze i dokumentaciju. Oni su kristalno jasni”, dodao je on.

Neimenovani portparol Evropske komisije kazao je da su stavovi EU potpuno jasni po poznati, te da Strache očigledno ne zna ko je bio Arkan.

Instrumentalizovan od strane službe

Strache, dodaje list, ne smatra samo Arkana “kul tipom”, već je njegovao kontakt, očigledno na osnovu ideološke blizine, sa ekstremnim nacionalistima na Balkanu, a kao primjer naveden je Milorad Dodik, koji prema dnevniku, želi da uništi sopstvenu državu.

Prijateljstvo sa srpskim ekstremistima na Balkanu prošle godine išlo je tako daleko da je dozvolio da kao austrijski vicekancelar bude instrumentalizovan od strane službe.

Standard s tim u vezi podsjeća na intervju Politici u kojem je Strache rekao da je Kosovo dio Srbije, što je suprotno stavu austrijske vlade, ali odgovara stavu Srba.

List tvrdi da očigledno nije ni bio vođen intervju sa Stracheom, već da je informativna služba Ministarstva spoljnih poslova, te riječi njemu “stavila u usta”.

Uz originalni intervju Politike, u koji je Standard imao uvid, nalazi se konverzacija preko mejla u kojima je stajalo “šaljem ti originalni intervju na njemačkom sa Stracheom, koji smo dobili iz Ministarstva spoljnih poslova”.

“Očigledno je Strache s tim u vezi, za vrijeme učešća u austrijskoj vladi, bio upravljan od strane stranog ministarstva spoljnih poslova”, konstatuje Standard.