ponedjeljak, 27. juni 2022 / 28. zu-l-ka'de 1443

SAFF

Bakir Izetbegović: Nevenka Tromp je ciljala na milion eura

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Bakir Izetbegović je za portal Faktor.ba gobvorio i izmjenama Izbornog zakona BiH, zahtjevima HDZ-a BiH i Dragana Čovića, osiguravanju novca za održavanje Općih izbora 2. oktobra, reviziji presude po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije, optužbe na njegov račun zbog revizije.

Odgovarajući na orkestrirane optužbe za propast o reviziji presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije, Bakir Izetbegović je rekao.

– Zahtjev je mogla podnijeti ambasadorica, bošnjački član Predsjedništva BiH, mogli smo ga poslati poštom, i ishod bi bio isti. Zahtjev je predao agent Sakib Softić, i on je zaprimljen i registrovan. A zatim je zatražena nova odluka Predsjedništva BiH, potvrda o imenovanju agenta pred Sudom. Pošto nove odluke nije bilo, registrar Suda je pismeno zatražio pojedinačni stav članova Predsjedništva BiH, Ivanića, Čovića i mene. To je bio put da se revizija zaustavi jer stav Ivanića je bio dobro poznat, iznesen više puta u javnosti. Registar je očigledno dobio takav zadatak, nametnut nam je embargo na pravdu kao što nam je 1992. bio nametnut embargo na oružje, i to nije mogao promijeniti podnosilac zahtjeva. Nisu nam dozvolili da se obratimo sudijama, zaustavio nas je činovnik Suda.

Revizija je podcrtala i podjelu unutar bošnjačke strane, kao i domaćih i inostranih advokata i eksperata koji su je pratili, podjelu na dvije vrste ljudi – na one koji su činili sve da revizija uspije, ulazili u konflikte zbog toga, rizikovali, većinom radili besplatno, i na one kojima je revizija bila šansa da profitiraju, da zarade neki politički poen, ili da zarade neku marku ili euro. Nevenka Tromp je ciljala na “okrugao” milion eura.

Izetbegović ističe da je iznenađen da postoje oni koji na bolnoj temi genocida prikupljaju političke poene.

– Ono što nas je iznenadilo jeste spremnost da se na bolnoj temi genocida prikupljaju politički poeni, da nekompetentni političari dijele lekcije ekspertnom timu koji su sačinjavali autoriteti poput Kasima Trnke, Amora Mašovića, Van den Bisena, trojice uglednih profesora međunarodnog prava na prestižnim univerzitetima u Evropi i Americi.

Ostatak intervjua možete pročitati OVDJE.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
PREPORUKA