subota, 30. septembar 2023 / 15. rebi'u-l-evvel 1445

SAFF

Bećirović: Da nije bilo 1. marta danas bi BiH bila dio ‘velike Srbije’

Facebook
Twitter
WhatsApp

Denis Bećirović, član Predsjedništva BiH, kazao je da je Dan nezavisnosti BiH veliki dan zato što je demokratsku volju građana priznao cijeli svijet.
“To je prelomni momenat u istoriji BiH. Da nije bilo 1. marta i većinske volje građana da žive u slobodnoj, cjelovitoj i nezavisnoj državi, danas bi granice ‘Velike Srbije’ bile na liniji Karlobag, Ogulin, Virovitica”, kazao je.

Uputio je poruku onima koji odbijaju prihvatiti 1. mart kao praznik.

“Prije ili kasnije, svi će morati poštivati državu BiH i Ustav BiH, ali i ovaj legalni državni praznik. Na ovaj praznik svi mogu biti ponosni. Da nismo odlučili da budemo u nezavisnoj, slobodnoj i suverenoj državi, danas bi BiH imala status šumadijskog okruga u Srbiji. Takvo poniženje hiljadugodišnje istorije BiH nisu mogli dozvoliti građani BiH. Mi smo ponosni ljudi koji žele da žive ravnopravno i slobodno. Želimo BiH jednako komotnu za svakog čovjeka, za sve građane i za sve narode”, kazao je Bećirović.

Komšić: Na mlađim generacijama je da ovu zemlju grade i naprave boljom nego što jeste danas

Član Predsjedništva Bosna i Hercegovina Željko Komšić kazao je danas ispred Vječne vatre u Sarajevu da je Dan nezavisnosti BiH na neki način proistekao iz 25. novembra, Dana državnosti BiH.

– Važan je prije svega zato što nam govori da imamo nezavisnu i suverenu državu, bar tako stoji u našem Ustavu, mada znamo vrlo često da stvari u BiH nisu baš takve iz hiljadu razloga. Važan je i zbog svega što je uslijedilo nakon njega, mislim na agresiju na BiH od strane susjeda, na zločine, masakre, uključujući i genocid koji se desio u BiH, kako bi se ta ista nezavisnost odbranila – kazao je.

Kaže da 1. marta 1992. godine nije zamišljao da će BiH ovakva biti.

– Svi smo mislili da će biti drugačije, ali šta je tu je. Počev od Washintongskog sporazuma pa do ovih političkih previranja više od 3 decenije od sticanja nezavisnosti. Ova generacija kojoj ja pripadam, učinili smo ono što je bilo normalno, branili smo svoju zemlju, na ovim mlađim generacijama je da sad ovu zemlju grade i naprave boljom nego što jeste danas – dodaje.

Podsjetio je da je mnogo Hrvata i Srba podržalo nezavisnost BiH na referendumu.

– Druga je stvar što i politika i javni prostor, pogotovo svi oni koji se ne mogu pomiriti s tim da je BiH danas ipak nezavisna država, nastoje iskriviti tu činjenicu i to pokušaju predstaviti kao jednoetničko izjašnjavanje, a svi mi znamo da to nije bilo tako – kazao je Komšić.

(Saff/N1/Foto: Preporod)

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA