SAFF

Beograd i Priština postigli dogovor o rješenju krize na sjeveru Kosova

Facebook
Twitter
WhatsApp

“Imamo dogovor. Nakon dva dana intenzivnih pregovora, sporazum o deeskalaciji i putu naprijed je upravo postignut”, objavio je Lajčak uz fotografiju dokumenta.

Zahvalio je pregovaračima iz Srbije i sa Kosova, Petru Petkoviću i Bekimu Bisljimiju na spremnosti za dogovor i za dobrobit ljudi u svojim zemljama.

Razgovori između Kosova i Srbije, uz posredovanje Evropske unije, o pronalasku rješenja za krizu na sjeveru Kosova, nastavit će se i danas, potvrdili su medijima briselski izvori.

Bit ċe ovo nastavak susreta koji je održan jučer, kada su u Briselu boravili Petkoviċ i Bisljimi koji se odmah nakon završetka susreta sinoć vratio u Prištinu.

Međutim, zvaničnici Evropske unije insistiraju na tome da bez obzira što se kosovski pregovarač vratio u Prištinu, razgovori idu dalje.

Kako su objasnili, “zahvaljujući tehnologiji Bisljimi ne mora da bude fizički prisutan današnjem susretu”.

Inače, Bisljimi je sinoć, na kraju maratonskih razgovora koji su trajali od jutra tog dana, saopštio da je finalizovan tekst dogovora te da se čeka na saglasnost Beograda.

Prema Bisljimiju, dogovor Prištine i Beograda se sastoji od tri tačke. Kako je naglasio, od ponedjeljka će Kosovo i Srbija koristiti naljepnice umjesto mijenjanja registarskih tablica na prijelazima.

Prema njegovim riječima, ovo rješenje je privremenog karaktera jer su se strane složile da formiraju radne grupe koje ċe raditi na pronalasku konačnog rješenja za problem slobodnog kretanja vozilima između zemalja.

Treća tačka se tiče deeskalacije situacije, odnosno uklanjanja barikada na dva granična prijelaza: Jarinju i Brnjaku.

Prema dogovoru, KFOR će u subotu rasporediti trupe koje će zamijeniti specijalnu policiju Kosova na graničnim prijelazima.

– Ovo je bio naš cilj – da imamo ravnopravan tretman – izjavio je Bisljimi nakon jučerašnjeg susreta.

Naglasio je da se za sve ovo čeka konačna saglasnost Beograda.

Delegacija Srbije se nije oglašavala nakon jučerašnjeg susreta, ali je putem neformalnih kanala poručila novinarima da “dogovora još nema”.

Na istim linijama je bila i evropska strana koja je preko portparola Petera Stana naglasila da dijalog nije završen te da se i dalje radi na pronalasku rješenja za krizu na sjeveru Kosova.

Iako su bili u istoj zgradi jučer, pregovarači iz Beograda i Prištine se ni u jednom trenutku nisu sastali. Tekst sporazuma je usaglašen uz posredovanje evropskog specijalnog predstavnika za dijalog Miroslava Lajčaka.

(RSE)

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA