četvrtak, 24. novembar 2022 / 30. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

BiH: “Maršom povratka – putem spasa” počelo obilježavanje 29. godišnjice zločina u logoru Sušica

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Tradicionalnim “Maršom povratka – putem spasa” Turalići -Sušica počelo je obilježavanje 29. godišnjice zločina nad logorašima zloglasnog logora Sušica u Vlasenici, javlja Anadolu Agency (AA).

U sklopu obilježavanja, nakon tradicionalnog marša održana je i centralna aktivnost obilježavanja zločina nad logorašima u krugu bivšeg logora Sušica.

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini, zajedno s Medžlisom Islamske zajednice Vlasenica, obilježava godišnjicu zločina nad logorašima koncentracionog logora Sušica koji je u razdoblju od početka juna pa sve do kraja septembra 1992. godine bio logor za zatvaranje, mučenje, silovanje i ubijanje bošnjačkog stanovništva s područja općine Vlasenica, ali i ostalih podrinjskih općina.

U znak sjećanja na sve žrtve logora Sušica, tradicionalno se organizuje marš pod nazivom “Marš povratka – putem spasa” koji polazi iz MZ Turalići, općina Kladanj, do bivšeg logora Sušica u Vlasenici.

Kroz ovaj logor je prošlo i bilo zatvoreno oko 8.000 osoba, muškaraca, žena, djece i starijih osoba koji su držani u krajnje nečovječnim uslovima, podaci su udruženja koja okupljaju bivše logoraše i njihove porodice.

Logoraši su svakodnevno bili izloženi torturi različitog tipa, fizičkom mučenju, psihičkom maltretiranju, raznim oblicima seksualnog zlostavljanja, silovanju i, na kraju, ubistvima.

Prema podatcima MKCK, u ovom logoru je ubijeno 1.617 logoraša, međutim, taj broj je mnogo veći s obzirom na provjerene činjenice koje govore o tome kako je veliki broj logoraša organizovano izvođen iz logora i prebacivan na lokalitet Han-Ploče, jedan kilometar udaljen od Vlasenice, i tu ubijan. Na tom mjestu je u tzv. jarugu u masovnim egzekucijama ubijeno i bačeno više od 1.000 logoraša, o čemu svjedoči nekoliko dosad otkrivenih manjih grobnica, dvije masovne grobnice (Ogradice i Debelo Brdo), kao i nedavno otkrivena masovna grobnica pored regionalnog puta Vlasenica – Han-Pijesak, iznad naselja Tugovo.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA