ponedjeljak, 27. juni 2022 / 28. zu-l-ka'de 1443

SAFF

Bin Salman zahvalio Erdoganu na toploj dobrodošlici i gostoprimstvu

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman izrazio je zahvalnost predsjedniku Turkiye Recepu Tayyipu Erdoganu nakon zvanične posjete turskoj prijestolnici Ankari, prenosi Anadolu Agency (AA).

Novinska agencija Saudijske Arabije (SPA) objavila je poruku prestolonasljednika Bin Salmana po okončanju posjete Turkiye.

“Dok napuštam vašu bratsku državu, želio bih izraziti najdublju zahvalnost i uvažavanje Vašoj Ekselenciji na toploj dobrodošlici i gostoprimstvu ukazanom našoj delegaciji i meni”, kazao je Bin Salman u poruci.

Saudijski prestolonasljednik je istakao da je tokom posjete Ankari razgovarano o jačanju bilateralnih odnosa i njihovom razvoju u mnogim oblastima.

Bin Salman je naglasio da se odnosi Turkiye i Saudijske Arabije razvijaju, kako je kazao, “u skladu sa interesima dvije bratske države i njihovim pravima, te s ciljem povećanja sigurnosti i stabilnosti u regionu”.

Erdogan i bin Salman u srijedu su u Ankari razgovarali o novoj eri saradnje u bilateralnim odnosima, uključujući političke, ekonomske, vojne, sigurnosne i kulturološke veze.

Erdogan je uz državne počasti dočekao Bin Salmana u predsjedničkom kompleksu u turskoj prijestolnici, nakon čega su održali sastanak koji je trajao oko dva sata.

U zajedničkoj deklaraciji Turkiye i Saudijske Arabije, objavljenoj nakon sastanka, navodi se da su dvojica čelnika istakli odlučnost dviju država da započnu novu eru sveobuhvatne saradnje u mnogim oblastima.

Kako se navodi u deklaraciji, zvanični Ankara i Rijad odlučili su također da prodube konsultacije i saradnju o regionalnim pitanjima kako bi ojačali stabilnost i mir.

Dvojica lidera obećali su da će razvijati i održavati saradnju na osnovama “historijskog bratstva” dva naroda radi budućnosti cijelog regiona.

Također, istakli su važnost povećanja broja letova, olakšavanja bilateralne trgovine, mogućnosti ulaganja s ciljem konkretnih partnerstava. U zajedničkoj deklaraciji se navodi da je Saudijska Arabija izrazila zahvalnost na podršci Turkiye kandidaturi Rijada da bude domaćin EXPO 2030.

Krajem aprila Erdogan je boravio u dvodnevnoj radnoj posjeti Saudijskoj Arabiji u cilju jačanja bilateralnih odnosa.

Erdogan se tada sastao sa saudijskim kraljem Salmanom bin Abdulazizom Al Saudom, kao i sa prestolonasljednikom, te razgovarao o brojnim međunarodnim, regionalnim i bilateralnim pitanjima.

Po povratku u Turkiye nakon posjete Saudijskoj Arabiji, Erdogan je rekao da su Ankara i Rijad odlučni da nastave napore za zajedničke interese i stabilnost cijelog regiona.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
PREPORUKA