četvrtak, 17. novembar 2022 / 23. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Borut Pahor: Jedna od konsekvenci rata u Ukrajini biće nova podjela Evrope

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Mislim da će proširenje Evropske unije na zapadni Balkan biti u paketu. Sada je pitanje vremena, a ako Evrope neće biti na Balkanu, ko će biti. Više ne postoji mali incident u regiji, svaki mali postaje veliki i niko neće imati snage da ga kontroliše, ekskluzivno za Mrežu FTV-a govori još uvijek aktuelni predsjednik Slovenije Borut Pahor.

Navodi kako zbog rata u Ukrajini slijedi nova podjela stare cjeline Evrope. Odgovara gdje će ta granica podjele ići na zapadnom Balkanu i hoće li je biti. Ko će biti krivac za nove granice? Je li strpljenje Brisela u vezi sa pitanjem srbijanske neutralnosti pri kraju? Jesu li upitni mir i sigurnost u regiji i BiH ako se Srbija opredjeli za Rusiju, šta je Otvoreni Balkan i je li Kosovu mjesto u njemu?

Smatra da će jedna od konsekvenci rata u Ukrajini biti nova podjela stare cjeline Evrope.

“Na recimo demokratski Zapad i autokratski Istok. I sada je pitanje gdje će ta granica podjele ići na zapadnom Balkanu. I tu je od velikog značaja pitanje gdje će Srbija biti, na kojoj strani – na ruskoj ili na strani EU. To je veliko, strateško pitanje za Srbiju i ja se nadam da će na kraju, najprije koracima, a onda i strateškom odlukom, Srbija se odlučiti za evropski put. Ali to je njihova odluka. Samo znam jednu stvar. Mislim da, ako Srbija ostane na drugoj strani, onda će to imati konsekvence po mir i stabilnost u regiji i u BiH i Kosovo i možda nergdje drugo. Tako da, ako bi mi sada proizveli jedan mentalitet zajedničkog rada na bržem ulasku svih, i Srbije, onda ta konsekvenca rata u Ukrajini, podjela Evrope na dva dijela ne bi imala konsekvence za mir i stabilnost na zapadnom Balkanu. Ako recimo Srbija ostane uz Rusiju, onda će to imati konsekvence za mir i stabilnost na zapadnom Balkanu. Ako će biti taj dio recimo relativno brzo u EU, možda ne i tako velike konsekvence. Ako bi taj proces ulaska u EU bio vrlo spor, onda bi to moglo imati velike konsekvence. Tako da, ako pogledamo onda strateški situaciju, vidimo da je zapravo za očuvanje mira, stabilnosti i blagostanja evropskog puta sad najbolje da svi narodi u regiji rade zajedno i da svi u regiji rade zajedno sa EU i Unija sa njima. Mislim da je to sada od egzistencijalnog značaja za sve. Za EU i za region. Mislim da nikad do sada nije bilo toliko jasno šta treba napraviti. Samo sad treba političke hrabrosti.”

Na pitanje do kada će Evropa čekati da se Srbija opredijeli, odgovara: “Ja sam u manjini, čini mi se, u Evropi koji se zalaže da Evropa na neki način inspirira Srbiju da se na kraju odluči za evropski put i za EU. I tu bih ponekad bio strpljiv jer znam da to nije laka odluka za Srbiju. Mislim da ono što Srbija treba u toj situaciji je jedna garanciju koju Brisel zapravo ne može Beogradu sada dati, da će stvarno taj proces evropske perspektive završit kompletno, da bi Srbija u neko realno vrijeme bila članica Evropskog saveza. Te garancije niko iz Brisela ne može dati i to usporava proces te odluke u Srbiji da iz neutralnosti ide na evropski put. Tako da je to kompleksna situacija, ali bolje je ta strateška strpljivost do Srbije uz inspiraciju.

Naglašava samo paketnim ulaskom zemalja zapadnog Balkanu u EU možemo izbjegnuti opasnost od razlika između država koje bi dovele do apetita za teritorijalnu podjelu.

“Ako BiH ulazi u EU, niko neće razmišljati o nekom referendumu recimo u RS-u o tome da bi otamo otišla. Osim u situaciji kada bi recimo Srbija ostala sasvim na drugoj strani te podjele između EU i Rusije. U toj situaciji bi to bilo opasno. Hajdemo raditi na onome što nam je zajedničko”, zaključio je Pahor.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA