subota, 19. novembar 2022 / 25. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Bosanska krajina: Kićenje mektebske djece nakon hatmenskih ispita

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Autor/ foto: Ishak Ahmetović
U većem djeli Bosanske krajine još od davnina je poznata tradicija da se djeca, koja tokom cijele godine idu u džamiju ili mejtef, pripremaju za hatmenske ispite, skromno nagrade od svoje najbliže rodbine i prijatelja. Ova tradicija bila je poznata i prije agresije na BiH. U tim vremenima, sva djeca koja bi uspješno završila hatmenske ispite, bila bi počašćena sa novim košuljama ili nekim drugim prikladnim hedijama tj. poklonima. Nakon agresije na BiH, ova tradicije je ponovo obnovljena,sada de djeca nagrađuju u novčanim sredstvama. Komšije i prijatelji kite djecu novčanicama, dječacima s ekiti košulja, a djevojčicama mahrama. Pored ovih vidljivih poklona, djeca dobiju i druge poklone, djevojčice dobiju nakit u vidu zlata, a dječaci neke druge poklone.
Ova tradicija iz Bosanske krajine prenešena je i u zemlje EU, gdje naši Bošnjaci već duže vrijeme borave i rade, a ujedno im i djeca polažu hatmenske ispite pred imamima, koji su uposleni od strane Rijaseta IZ BiH u mnogobrojnim gradovima u bosanskoj dijaspori.
Nadamo se da će se ovaj lijep adet koji se ne kosi sa vjerskim propisima, prenijeti i na ostale krajeve naše lijepe BiH.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA