Bošnjaci obilježavaju Dan Sandžaka

819

Bošnjaci u Srbiji i Crnoj Gori obilježavaju jedan od najvažnijih nacionalnih datuma, 20. novembar, Dan Sandžaka. Ovaj dan se obilježava u znak sjećanja na događaj iz 1943. godine, kada je u Pljevljima osnovano Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS).

Odluku da se 20. novembar proglasi jednim od najvećih nacionalnih blagdana Bošnjaka u Srbiji i Crnoj Gori donijelo je Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) 2005. godine. Odluku je iste godine potvrdio i Savjet za nacionalne manjine Republike Srbije.

Pored 20. novembra, Dana Sandžaka, nacionalni blagdani Bošnjaka u Srbiji su 11. maj Dan bošnjačke nacionalne zastave, 11. juli, Dan sjećanja i 28. septembar, Dan Bošnjaka.

Muftija sandžački uputio čestitku povodom Dana Sandžaka

Jedna zemlja vrijedi onoliko koliko su njeni stanovnici okrenuti prema nebu. Domovina napreduje ako je njeni stanovnici poštuju kao džamiju. Sandžak je vrijednost jer je sazdan od istine i dobra.

Domovino, tvoj najbolji sin, akademik muftija Muamer ef. Zukorlić, najljepše te je predstavljao. Njegova ideja i borba će živjeti do Sudnjeg dana. Stvoritelju, pomozi nas i sastavi u Džennetu sa Muftijom u društvu najodabranijih.

U tom smislu mubarek da je 20. novembar, Dan Sandžaka!

Čestitka predsjednika SPP-a Usame Zukorlića povodom Dana Sandžaka

Čestitam Dan Sandžaka riječima akademika muftije Muamera Zukorlića:

“Mi ovdje u Sandžaku nemamo tradiciju nejedinstva. To znači da je nejedinstvo kod nas strano tijelo, da su razilaženja i razlike nešto što nama ne pripada, nešto što nam je podvaljeno. A organizam koji nema snage da se izbori sa stranim tijelom, rizikuje da se razboli!”

Sulejman Ugljanin čestitao Dan Sandžaka

„U ime SDA Sandžaka i u svoje lično ime svim građanima Sandžaka čestitam 20. novembar – Dan Sandžaka.

Danas je dan kada su građani Sandžaka, ove istorijske multietničke regije u posebno teškim okolnostima 1943. godine iskazali svoje jasno antifašističko opredjeljenje.

U tom smislu, građani Sandžaka koji ima bogatu prošlost zaslužuju sretnu budućnost.

Neka nam je sretan Dan Sandžaka.

Predsjednica BNV-a dr. Jasmina Curić uputila čestitku povodom Dana Sandžaka

„Tog historijskog dana, 20. novembra 1943. godine, kad je u Pljevljima održana osnivačka sjednica Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka – ZAVNOS-a, sandžački Bošnjaci, Albanci, Srbi i Crnogorci vođeni idejom antifašizma, suživota i univerzalnih ljudskih vrijednosti, u vihoru Drugog svjetskog rata, opredijelili su se za teritorijalnu, multietničku i autonomnu regiju Sandžak.

Sa ponosom ističemo da su građani Sandžaka u Drugom svjetskom ratu organizovano pokazali svoje jako antifašističko opredjeljenje koje i danas jasno pokazuju.

Svim građankama i građanima Sandžaka, u ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća i u svoje ime, čestitam Dan Sandžaka uz poruku da smo zajedno, jedinstveni i složni možemo izgrađditi Sandžak kao mjesto sigurnog, slobodnog, demokratski uređenog i ekonomski jakog mjesta za život.