Brat kralja Salmana se vratio u Rijad usred krize zbog ubistva Khashoggija

1781

Jedini preživjeli pravi brat kralja Saudijske Arabije Salmana navodno se vratio u Kraljevstvo, usred međunarodnog negodovanja zbog ubistva novinara Jamala Khashoggija.

Princ Ahmad bin Abdulaziz doletio je u Rijad iz Londona, javljaju tri saudijska izvora bliska princu, a koje citira New York Times, što neki analitičari vide kao potencijalni izazov autoritetu i faktičkom vladaru Saudijske Arabije princu prijestolonasljedniku Mohammedu bin Salmanu.

Izvor na koji se poziva Times rekao je da je princ Ahmed doputovao u Saudijsku Arabiju kasno sinoć i da ga je nećak, princ Bin Salman, toplo dočekao pozdravljajući ga na aerodromu.

Middle Easte Eye također je izvjestio o povratku princa Ahmada, citirajući izvor blizak princu koji je rekao da je namjera njegovog povratka da uzdrma rukovodstvo kraljevstva.

„Princ želi imati ulogu u sporvoođenju promjena, što znači da će on sam igrati veliku ulogu u bilo kojem novom aranžamnu ili da pomogne da se izabere alternativa MBS-u“, navedeno je da je rekao izvor.

Kritičar bin Salmana

Jedan od najviših člamova kraljevske porodice princ Ahmed – koji živi u Velikoj Britaniji – rekao je da se složio na povratak u Rijad samo nakon što primi sigurnosne garancije od Velike Britanije i SAD-a.

U izvještaju piše da se princ pribojavao povratka kući nakon što je nekoliko puta u javnosti kritikovao bin Salmana.

Mlađi brat kralja Salmana, princ Ahmed, sada u osmoj deceniji života, jedan je od najviših članova saudijske kraljevske porodice. Njegova pozicija kraljevog brata osigurala mu je posebnu važnost u Kraljevstvu.

On i kralj su posljednji članovi moćne „Sudairi sedmorice“ bloka kojega su sačinjavala sedmiorica sinova kralja Abdul Aziza – kojega se smatra osnivačem modernog kraljevstva – i njegove najdraže žene Hussa bint Ahmed al-Sudairi. Braća su bila povezana i osigurali su krunu za sebe i važna ministarstva uspijevajući zadržati ta važna mjesta izvan dometa njegove ostale djece.

Izvor: Al Jazeera