Bursać:„Stvara se jugozapadna srpska pokrajina, bit će utrkivanje KO ĆE BITI VEĆI ČETNIK…“

1247

Bosanskohercegovački novinar i kolumnista Dragan Bursać je u gostujući u emisiji “Drugačija radioveza” Antene M, upozorio na opasan razvoj situacije u Crnoj Gori i regionu.

Bosanskohercegovački novinar i kolumnista navodi da je priča o “srpskom svetu” priča koja nije ispričana do kraja, ali je uvijek među nama. To je, navodi, priča o ugroženosti srpskog naroda, priča koja permanentno, na ovaj ili onaj način, izaziva sukobe na Balkanu.

“To je matrica koja nas udara i zaudara sve ovo vrijeme, matrica koja je više za domenu psihologije, psihijatrije, ali i neuropsihijatrije. Kompleks više vrijednosti jednog naroda, sa jedne strane, a zatim i čudnovate ugroženosti tog istog naroda. Čitav srpski narod se dopinguje tom pričom od strane ovih ili onih rukovodstava, ali na istoj ideološkoj matrici. To ne samo da traje do danas, već je i jače nego u posljednjih dvadesetak godina”, kazao je Bursać.

Govoreći o slavlju nakon izbora u Cnoj Gori, Bursać navodi:

“Meni je jasno ako je neko pročetnički i otvoreno četnički orijentisan, ako je neko litijašio i ako slavi tu pobjedu, ako neko slavi “smjenu diktatora”. Ne slave, međutim, oni smjenu diktatora zato što je Milo Đukanović diktator nego zato što čovjek nije četnik, to je vrlo jasna stvar. Ja to razumijem. Ljut sam, međutim, na ljude koji su između, koji se nadaju demokratskim promjenama tako što će dovesti srednjovjekovlje i četnike na vlast. Takvi ljudi i njihovi stavovi su mi problematični. Kompletan NVO sektor, pa i pojedini predstavnici zapadnih zemalja koji srednjovjekovlje na vlasti vide kao pobjedu demokratije, to je zaiste sprdnja sa zdravim razumom.“

Bursać smatra da se sve spremalo za, kako navodi, megakompromis koji, zapravo, nije kompromis, već, kako kaže, vazdizanje i potpuni trijumf četništva.

“Ljudima u DF-u, oni su načisto, njima je potpuno jasno, kakva ekspertska vlada, kakve gluposti, stvara se nova jugozapadna srpska pokrajina, zovite to kako hoćete. Oni su tu postojani i stameni, dok te tzv. pojedine građanske opcije, stranke, mediji, pojedini NVO su stava da će sve biti kako treba, da će proći. Poučen iskustvom, smatram da to neće proći samo od sebe. Biće sve gore i gore. Naročito zbog toga što će, pogotovo medijski svijet u Crnoj Gori, postati lagano mainstream velikosrpsko-nacionalistički. Biće utrkivanje ko će biti veći četnik. Nacionalisti to ne kriju, već i propagiraju, dugoročni cilj je posrbiti na ovaj ili onaj način što više Crnogoraca do popisa i onda mijenjati Ustav”, kaže Bursać i dodaje da se to sada dešava in vivo, poput političkog rijalitija.