SAFF

Cerić: Nadbiskupe Vukšiću, zašto bi vama katolicima bilo koja evropska država sa muslimanskom većinom bila problem?

Facebook
Twitter
WhatsApp

Na 14. plenarnom zasjedanju Dikasterija za međureligijski dijalog, koji je održan od 6. do 8. juna ove godine u Rimu o temi “Međureligijski dijalog i druželjubivost”, naizgled kao iz vedra neba, nedavno imenovani nadbiskup metropolit vrhbosanski Tomo Vukšić je zakukao nad niskim ili manjinskim brojem Hrvata u Bosni.

“Prema rezultatima popisa stanovništva iz 2013. godine, prisutnost katolika pala je na samo oko 15% stanovništva, a muslimana je, s druge strane, porasla na nešto više od 50%. Time je Bosna i Hercegovina, nakon Albanije i Kosova, postala treća država u Europi s apsolutnom muslimanskom većinom. To je činjenica od ne male važnosti”, dijaloški i druželjubivo je zazvao nadbiskup Vukšić.

Nadbiskup Vukšić u Vatikanu: Bosna i Hercegovina postala treća većinska muslimanska zemlja u Evropi

Dr. Mustafa Cerić je u svom komentaru kojeg je objavio na Facebooku postavio nekoliko pitanja nadbiskupu Tomi Vukšiću.

Zašto bi vama katolicima, uzoriti biskupe katolički Vukšiću, bilo koja europska država sa muslimanskom ili protestantskom ili pravoslavnom većinom bila problem?

Je li to zato što katolici moraju biti u apsolutnoj većini da bi se osjećali ugodno i sigurno?

Da li to znači da ste vi suglasni sa rasističkom politikom Viktora Orbana i Milorada Dodika da broj muslimana u Evropi treba po svaku cijenu držati na minimumu?

Drugo pitanje za vas uzoriti katolički nadbiskupe Vukšiću u Bosni: – Da li vaše upozorenje u Rimu, upozorenje koje je „od ne male važnosti“ za Europu, znači da treba umanjiti ili sravniti broj muslimana na prihvatljivu hrvatsku i europsku mjeru?

I koja bi to mjera bila po vašem katoličkom mišljenju u Bosni?

U stvari, šta ste vi htjeli reći u kontekstu smanjenog broja katolika i povećanje broja muslimana u Bosni?

U nastavku dr. Cerić navodi da je očito da nadbiskupu Vukšiću ne smeta što je manji bosanski entitet „Eres“ sa apsolutnom većinom pravoslavnih Srba. “Naprotiv, vama smeta samo to što su muslimani negdje većinski te naglašavate…”
Ostatak komentara dr. Mustafe Cerića možete pročitati OVDJE.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA