SAFF

Čović: “Jasno je kako će se birati hrvatski član Predsjedništva BiH”

Facebook
Twitter
WhatsApp

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović boravio je danas u Žepču gdje şe osvrnuo, između ostalog, i na jučerašnji sastanak državne koalicije u Sarajevu.

Dodao je da što se tiče Izbornog zakona, tu idu sa pravnim izmjenama i korekcijama u tri oblasti.

“Vrlo kratke izmjene oko Predsjedništva jedan članak, vrlo kratke izmjene oko CIK-a i detaljne izmjene oko tehničkih problema. Što se tiče Predsjedništva, jedna mala izmjena koja mijenja i stavlja jedan dodatak oko izbora člana Predsjedništva. Kod bošnjačkog i srpskog se ništa ne mijenja, kod hrvatskog se uvodi mali intsturment odvraćanja. Samo će biti mali dodatak da onaj ko pobjedi na federalnom nivou, mora pobjediti na području pet kantona koji su tamo definisani”, istakao je.

Poručuje da, za one koji su do sada bošnjačkim glasovima birali dva člana Predsjedništva BiH, nemaju više to koristi raditi.

“Drugim riječima jasno je kako će se birati hrvatski član. Jedan mali dodatak, nikakva politička izmjena. Sve kolege su kazale da nema smisla da bošnjački narod bira hrvatskog člana Predsjedništva, pa evo, dati ćemo zadovoljstvo tim elementom malog odvraćanja, ništa više od toga”, kazao je Čović.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA