SAFF

Crna Gora dobila novu Vladu, premijer Dritan Abazović

Facebook
Twitter
WhatsApp

Crnogorski parlament izabrao je četvrtak većinom glasova 43. vladu koju predvodi premijer Dritan Abazović, ali i prvu manjinsku vladu u povijesti te zemlje.
Nova vlada ima četiri potpredsjednika i ukupno 18 ministarstava, a u njoj su pored Abazovićeve Ujedinjene reformske akcije i predstavnici manjinskih stranaka koje predstavljaju Hrvate i Bošnjake, te Socijaldemokratska partija i prosrpska Socijalistička narodna partija.

Demokratska partija socijalista predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, podržala je Abazovićevu vladu, ali njezini predstavnici nisu zastupljeni u njoj.

Abazović je u izlaganju istaknuo da će nova vlada počivati na dva glavna stupa – vladavini prava i privrednom razvoju koji nose pet prioritetnih pravaca djelovanja: borba protiv korupcije, više održivih investicija, integracija u EU, održivi razvoj i zaštita okoliša, kao i afirmacija djece i mladih.

Abazović je za potpredsjednike Vlade izabrao četiri ministra.

Za potpredsjednicu Vlade za spoljnu politiku, evropske integracije i regionalnu saradnju i ministarku evropskih poslova izabrana je Jovana Marović iz URA-e. Za potpredsjednika Vlade za ekonomski sistem i ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede izabran je Vladimir Joković iz SNP-a, a za potpredsjednika Vlade zaduženog za politički sistem i unutrašnju politiku i ministra odbrane Raško Konjević iz SDP-a.

Za potpredsjednika Vlade zaduženog za regionalni razvoj i ministra kapitalnih investicija izabran je Ervin Ibrahimović iz Bošnjačke stranke.

Za ministra pravde izabran je Marko Kovač (SNP), za ministra unutrašnjih poslova Filip Adžić (URA), ministra finansija Aleksandar Damjanović (SNP), ministra vanjskih poslova Ranko Krivokapić (SDP), a za ministra ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović (URA).

Za ministra sporta i mladih izabran je Vasilije Lalošević iz SNP-a, za ministra javne uprave Maraš Dukaj iz Albanske alternative, za ministra rada i socijalnog staranja Admir Adrović iz Bošnjačke stranke, dok je za ministra prosvjete izabran Miomir Mijo Vojinović iz SNP-a.

Za ministra zdravlja izabran je Dragoslav Šćekić iz SNP-a, dok je kao nestranačka ličnost za ministarku kulture i medija izabrana Maša Vlaović.

Za ministarku ekologije, prostornog planiranja i urbanizma izabrana je Ana Novaković-Đurović (URA), dok je za ministra za ljudska i manjinska prava izabran Fatmir Đeka iz Demokratske partije.

Kao nestranačka ličnost za ministarku nauke i tehnološkog razvoja izabrana je Biljana Šćepanović.

Za ministre bez portfelja izabrani su Zoran Miljanić iz organizacije CIVIS i Adrijan Vuksanović iz Hrvatske građanske inicijative.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA