SAFF

Čuvaj se da ti srce ne postane jeftinije od odijela koje nosiš

Facebook
Twitter
WhatsApp

Piše: Edhem Šerkavi / Preveo i prilagodio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Rečeno je sudiji Ismailu ibn Ishaku el-Malikiju: ”Zašto ne bi napisao knjigu o bontonu u pravosuđu?” Sudija Ismail, odgovorio je: ”Zar u pravosuđu postoji drugi bonton osim pravde. Budi pošten i pravedan kao sudija, i slobodno ispruži noge u sudnici.”

Jedna od bolesti ponašanja koju ljudi nasljeđuju iz generacije u generaciju, jeste njihova briga za vanjski izgled a zapostavljanje suštine. Nisam protiv toga da se obraća pažnja na izgled, bilo da se radi o izgledu osobe, institucije, pa čak i države. Izgled je ono što ostavlja prvi utisak na nas.

Međutim, snažno sam protiv toga da stvari postanu ”bonton” koji je važniji od suštine i svrhe zbog koje je nešto osnovano i izgrađeno, tako da stvari postanu protokoli kojima se posvećuje tolika pažnja da zaboravljamo svrhu zbog koje su osnovane.

Kao da su pogrebni rituali postali važniji od umrlih kojima klanjamo dženazu, ceremonije vjenčanja važnije od braka, ahmedija na glavi imama i hatiba važnija od njegovog znanja, sudijin čekić važniji i veći od njegove pravde, sjaj bolničkih pločica važniji od pacijenata, diplomski šešir važniji od sposobnosti diplomanta, a državi važnije uređenje parka ili drvoreda od narodnog hljeba.

Stvari i poslovi su vezani za svoju suštinu, tako da, ako ih uradimo kako treba, neće nam naštetiti vanjski izgledi koji su nam nedostajali. Kakva je korist od skupocjene i elegantne odjeće ako je nosi pokvarenjak i prevarant.

Vladarsku karavanu koja je krenula iz Medine prema Šamu da primi ključeve Kudsa (Jerusalema), sačinjavali su halifa muslimana, Omer ibn Hattab, koji je na sebi imao zakrpljenu odjeću, njegov pomoćnik Muhamed ibn Mesleme i jedna deva. Ali je hazreti Omer bio čovjek od kojeg je šejtan bježao, državnik koji je uspostavio pravdu, administrativno uredio državu i osvojio carstva. Hazreti Omer je propustio luksuzne ceremonije, ali je shvatio suštinu položaja, pa mu ništa nije nedostajalo.

Jučer je, na akšam-namazu, u prvom safu ispred mene stajao čovjek kojeg poznajem, koji uvijek koristi misvak prije namaza, a znam da ne drži do rodbinskih veza i da godinama ne vraća dug, iako troši dio novca na luksuz. Puka forma i ritual bez duše je poput devedesetogodišnje starice u vjenčanici.

Direktor bolnice je na jednoj svečanosti govorio o humanosti ove profesije, te da je to poslanica, a ne profesija ili zarada za život, a prije mjesec dana kaznio je osoblje Hitne pomoći, uključujući doktore, medicinske sestre i računovođu, jer su liječili stariju ženu za koju se kasnije ispostavilo da nije imala zdravstveno osiguranje, niti gotovinu koja bi mogla platiti troškove njenog liječenja.

Stoga, nosi skupocjenu i elegantnu odjeću, ali ne zaboravi svoje srce, da ne bi postalo jeftinije od tvog odijela.

Popni se na vrh i ostvari ogroman uspjeh, ali nemoj nikoga zgaziti na svom putu do uspjeha. Prljav (nepošten) dolazak do vrha znači nazadovanje a ne napredovanje, padanje a ne penjanje.

Bori se i pobjeđuj, ali oružjem časti. Podla pobjeda je poraz ma koliko se trudio da uvjeriš sebe u suprotno.

Teži ka prestižnoj poziciji sa luksuzno opremeljenom kancelarijom i luksuznom stolicom, pod uvjetom da na toj stolici ne sjedi kesa smeća u obliku čovjeka.

Stekni visoku diplomu, ali ne zaboravi da su diplome i certifikati samo papiri okačeni na zidove, bitan je čovjek.

 

 

 

 

 

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA