petak, 18. novembar 2022 / 24. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Dagestanci i Čečeni protiv Putinove mobilizacije /VIDEO/

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Nekoliko sati nakon što je Vladimir Putin šokirao Rusiju objavom prve mobilizacije nakon Drugog svjetskog rata, širom zemlje su zabilježeni protesti protiv ove odluke ruskog predsjednika. Žestoko protivljenje Putinovoj mobilizaciji po prvi put zabilježeni su i na Kavkazu.

Situacija je otišla toliko daleko da se čak i u Dagestanu protestuje protiv mobilizacije. Zašto je to čudno? Dagestan je jedna od ruskih regija u kojoj su mladići ne samo da ne pokušavaju izbjeći vojnu službu, nego su čak plaćali mito kako bi tamo stigli. Međutim, u međuvremenu je i njima prekipjelo i sada na sve načine pokušavaju izbjeći odlazak na ratište.
Nažalost, u dosadašnjem ratu u Ukrajini poginuo je veliki broj dagestanskih mladića i to je jedan od razloga što su Dagestanci razočarani.

Na društvenim mrežama procurila i jedna snimka gdje jedna žena fanatično objašnjava muškarcima da nema smisla ići u rat.

– Zašto moramo ići u rat? – vikala joj je žena, dok je jedan muškarac, koji očito radi za državu, hladno joj odgovorio.

– Moramo zbog naše budućnosti.

Žena se tu nije zaustavila.

– Kakve budućnosti? I naša sadašnjost je grozna!

Iako je Ramzan Kadirov jučer spriječio proteste žena protiv odlaska njihovih sinova na ukrajinsko ratište, i u Čečeniji se širi glas protesta protiv Putinove mobilizacije. Kadirov je sve okrutniji, hapsi, zabranio je izdavanje pasoša i putovanje iz Čečenije. Međutim, nezavisni portal 1Adat najavljuje proteste širom Čečenije.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA