Danas i svaki dan mi pamtimo Prijedor

224

Sutra je Dan sjećanja na žrtve genocida u Prijedoru, dan kada se obavlja ukop prijedorskih žrtava, dan žalosti. Prijedorsko pamćenje nije poziv na mržnju i osvetu, već poziv da se osvijesti, podsjeti, da se suprostavi zaboravu.

Da se katarzom prihvati ono što je istina. Jer bez istine, pravde i kulture sjećanja nema prijedorske zajedničke budućnosti. Zločin u Prijedoru koga je nauka odredila kao genocid podsjetio je demokratski svijet da su tokom agresije na Republiku BiH počinjeni najteži ratni zločini uključujući i zločin genocida. Haški tribunal i nacionalni sudovi su osudili neke odgovorne za genocid u Prijedoru.

Ali ono što Haški tribunal niti međunarodna zajednica nisu uopšte dirnuli jeste politički projekat u čije ime je počinjen genocid u Prijedoru i BiH. Projekat Velika Srbija koji još djeluje, atakujući na bosanskohercegovačke državne vrijednosti. Tako se šalje strašna poruka svijetu da se agresijom i genocidom mogu ostvarivati politički ciljevi, može teritorija jedne međunarodno priznate države djeliti.

Pamtiti Prijedor je i opomena da kultura sjećanja podrazumijeva ne samo sjećanje na genocid, već i aktivnu borbu protiv negatora genocida, protiv veličanja osuđenih ratnih zločinaca, protiv prekrajanja historijskih, sudskih i naučno istraživačkih činjenica koje umjesto negiranja trebaju biti put katarze, put traženja oprosta od žrtve, put izvinjenja žrtvi, put bar približavanja onom velikom, histrijskom NE koje sve više tamni u svijetu punog zla.