SAFF

Dautović o manifestaciji na vlašiću: Mi smo armija koja je imala puno pobjeda

Facebook
Twitter
WhatsApp

‘Dani pobjede, dani ponosa’ ime je veličanstvene manifestacije koja će se održati na Vlašiću 16. septembra u znak sjećanja na jednu od najvažnijih i najveličanstvenijih pobjeda jedinica ARBiH predvođenih generalom Mehmedom Alagićem tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata i suprotstavljanja agresiji u periodu od 1992. do 1995.

Tom prilikom će biti podignuta i najveća zastava Republike Bosne i Hercegovine. O tome je li sve spremno govorio je Kenan Dautović, načelnik općine Travnik i glavni organizator, u emisiji ‘ Dobar dan BiH’.

98 posto je spremno. Samo se još dove uče da bude lijepo vrijeme. Neće biti kiše. Neće biti hladno. Trebalo bi biti u redu. Na generalnoj probi smo zaista uživali. Gore uvijek puše vjetar. Zastava je 5×10 metara na jarbolu koji je 17.5 metara. Pitanje je bi li mogla gore izdržati neka veća zastava. Ne znamo da ima neko veću što se tiče ljiljana – rekao je Dautović.

Što se tiče zvanica, Dautović govori da će manifestaciji prisustvovati svi oni koji se pitaju u državi. Kaže da im je stalo da govore o državnosti i konitnuitetu snaga koje su bile i sada su spremne braniti državu. Govori da ova manifestacija ima više zančaja.

Prvi je taj da smo narod koji je dosta stradao. Cijelu godinu obilježavamo ta stradanja. Mi smo armija koja je imala puno pobjeda. Jedna od najozbiljnijih pobjeda je operacija Vlašić. Htjeli smo da kažemo da imamo šta slaviti kada su pobjede u pitanju. Danas kada se suverenitet propituje gotovo svaki dan, nama je jedinstvo potrebno kao i tih dana. Pozvali smo sve političke opcije da pošaljemo poruku na sve strane. To je crvena linija ispod koje se neće nikada ići. Važno nam je da kažemo koliki je značaj vlasti. Alija Izetbegović i ratno Predsjedništvo bili su sinionim države prepoznat u međunarodnim odnosima. Armija RBiH i MUP RBiH bili su sila koja je omogućavala bolju pregovaračku poziciju. Ovo su događaji puni simbolike. Kada ovom narodu ogade BiH neće niko trebati za nju ratovati, taj posao je završen – poručio je Dautović.

Facebook
Twitter
WhatsApp

PREPORUKA