ponedjeljak, 21. novembar 2022 / 27. rebi'u-l-ahir 1444

SAFF

Detaljni sporazum između Kosova i Srbije procurio u javnost

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

Nacrt konačnog sporazuma između Kosova i Srbije konačno je otkriven. Na osnovu ovog sporazuma, koji je objavljen u društvenim mrežama na Kosovu, Mitrovica dobija status slobodnog grada, dok rudarski kompleks Trepča, za koji se procjenjuje da ima oko 500 milijardi eura prirodnih resursa, dobija poseban status.

Ova kompanija će dovesti do stvaranja zajedničkog američko-francusko-kineskog konzorcijuma koji će eksploatisati rudnik u periodu od 99 godina. 15 posto profita će ići u Mitrovicu, 35% će otići u Srbiju, a 50% će otići u kosovski budžet, piše IBNA.

Opština Preševo, koja se nalazi na jugu Srbije, u potpunosti će pripasti Kosovu. Opština Bujanovac dobija status posebnog distrikta. Prema nacrtu sporazuma, ovaj grad će imati Vijeće od tri člana i skupštinu od 30 članova. Budžet ovog grada finansirat će Srbija, Kosovo i EU. Grad takođe dobija status bescarinske zone.

Vojna baza “JUG” u Cepotinu postaje američka baza, međutim, ona će biti mješovita. Ova baza će imati 1.700 vojnika, od kojih 50 posto Srba i 50 posto Albanaca, sa civilnim nadzorom i savjetodavnim statusom. Koridor 10 će biti zaštićen od strane NATO-a na period do 15 godina, dok će sve strane moći slobodno da se kreću u njemu.

75 posto elektroenergetske mreže će pripadati Kosovu, a 25 posto će pripadati Srbiji zbog interkonekcije. Energetskim sektorom će upravljati SAD, Austrija i Njemačka.

Pećka patrijaršija i srpske crkve na Kosovu će dobiti ekstrateritorijalni status na Kosovu.

Očekuje se da će ovaj sporazum garantovati Vijeće sigurnosti UN-a, EU i NATO.

Očekuje se da će sporazum biti završen do 15. maja 2019. godine a također se očekuje da će konačni sporazum biti potpisan između 28. juna do 13. jula 2019. godine. Do oktobra 2019. parlamenti obje zemlje bi trebale ratifikovati sporazum i izmjeniti ustave. Potpuna implementacija ovog sporazuma počinje 1. novembra 2019. godine.

Ovaj dokument nisu komentarisale vlasti u Prištini. Jedini koji je reagovao bio je lider Partije samoopredelenja, Albin Kurti, koji je napao predsjednika Hashima Thacija i njegov plan.

“Postoji mnogo opcija za Kosovo. Jedina stvar koju je predsjednik uradio je da trguje sa Kosovom,“ rekao je Kurti.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp

PREPORUKA